Dolar/TL & Euro/Dolar & Altın Yorumlarım

Dolar/TL ve PPK etkisi

Geçtiğimiz haftalarda Dolar/TL’de TCMB’nin müdahalelerine ve gerek yurtdışı gerekse de yurtiçinde esen olumlu havaya karşın 1,90’ın altına sarkılamamış olması yukarı yönlü yeni güçlü denemelerin gelebileceğinin işaretçisi oldu. Son dönemde kaybettiği rezervlerin büyük bir kısmını tekrar yerine koymasına rağmen, önceki müdahalelerde şok düşüşlerin yaşanmamış olması, olacak yeni bir şokta TCMB’nin işi öncekine göre daha da zorlaştıracaktır. Teknik olarak yukarıda 1,95 ilerleyen günlerde izleyeceğimiz en önemli direnç. Bu seviyenin üzerine olacak bir harekette, bir önceki zirve olan 1,97 bu sefer kuru tutamayabilir ve yeni zirveler görebiliriz. Salı günü gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu toplantısı kur açısından en önemli gündem maddesi. Toplantı sonunda yapılan açıklamalar kuru 1,9000-1,9150 aralığına çekecek olur ise, bu ani gerileme alım fırsatı yaratabilir. Aşağıda ilk ve en önemli destekler de bahsettiğimiz bu seviyeler olacak. Şuan için 1,90 altında kalıcı bir hareket oluşma ihtimalini olukça düşük görüyoruz. Bu nedenle bu bölgelere doğru olacak her geri çekilmeyi alım fırsatı olarak görüyoruz.

Euro/Dolar’da yükselişleri satış fırsatı olarak görmeye devam ediyoruz

Paritede Mayıs 2011 ve Şubat 2013’te görülen zirvelerin oluşturduğu uzun vadeli düşen trend 1,3350 civarında bulunuyordu ve parite geçtiğimiz hafta bu trendin üzerindeki rakamları test etmeye başladı. Bu haftaya ise bu seviyenin hemen altından başladı. Euro Bölgesi büyüme rakamlarının beklentileri aşması üzerine Euro’nun toparlanma eğilimine girdiğini görsek de paritede direksiyonun hala Fed’in elinde olduğunu düşünüyoruz. Fed’in varlık alımı ile ilgili tavrı paritedeki yönü tayin edecek. Eylül ayına yaklaşıldıkça da varlık alımının azaltılması daha fazla tartışılacak gibi duruyor. Bu da paritede aşağı yönlü şokların yaşanma olasılığını arttırıyor. Her ne kadar parite uzun vadeli trendini aşıyor izlenimi verse de biz bu harekete şimdilik temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Burada oluşacak bir “Boğa Tuzağı” ardından sert bir düzeltme yaşanma riski göz önünde bulundurulmalı. Orta vadeli perspektifimiz sürecin hala Euro aleyhine seyrettiği yönünde. Bu nedenle de yükselişler özellikle de ani olarak gerçekleşenler bizim için satış fırsatı oluşturmaya devam ediyor. Aşağıda ise bu sabah itibariyle test edilen 1,3325 ve ardından 1,3230 ilk destek bölgelerimiz iken ana desteğimiz 1,3200’de bulunuyor. 1,32 altına olacak bir sarkma yeni satışları da tetikleyeceğinden olası bir düşüş daha da hızlanabilir.

Altın’daki yükseliş kalıcı olabilecek mi?

Geçtiğimiz haftalarda görülen yükselişlere rağmen altının düşüş trendini sonlandırdığı ve kalıcı bir yükselen trend başlattığını söylemek zor.  Teknik olarak 1,330 dolar üzerine atılmış olması olumlu. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece 1,400/1,420 dolar aralığı gündeme gelebilir. Fakat altının yeniden güvenli liman olduğunu söyleyebilmek için bu seviyelerin de aşılması ve burada kalıcı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölge ilerleyen günlerde olası yukarı yönlü hareketlerde izleyeceğimiz en önemli direnç olacaktır. Bu nedenle bu bölgeye doğru olacak yükselişlerde satış baskısı görülebilir. Bu hafta veri takviminin daha sakin olması altın fiyatlarının teknik dinamikler doğrultusunda dalgalanmasına neden olabilir. Bu da 1,400/1,420 dolar aralığının gündeme gelmesini sağlayabilir. Aşağıda ise 1,330 bu haftanın kritik desteği olacaktır.

(19.08.2013)

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected] 
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir