Dün yorum yazamadım. Çünkü her zaman herÅŸey zamanında gitmeyebiliyor ve aksilikler olabiliyor. Zaten piyasanın yönü de bir gün öncesinden belliydi.  Dün endeks en düşük 72.400 civarını gördükten sonra 74 bine yakın bir kapanış yaptı. Bu durum yukarı dönüş umutlarını artırdı. Teknik olarak, çok güçlü bir dönüş olmadığını belirteyim. Ama bu sabah doların gevÅŸemiÅŸ olması iyiye iÅŸaret.  Dün kapanışa doÄŸru 1.93’e yaklaÅŸmıştı.  Piyasalardaki stresin geçmediÄŸini dolara bakıp anlayabiliriz. Merkez Bankası kararları sonrasında 1.90 civarındaydı ve hatta altını da gördü ama 1.92-1.94 aralığına gelebileceÄŸini belirtmiÅŸtim.  Bu sabah FITCH’in açıklamalarına baktığımızda şöyle diyor;  TCMB’nin faiz artışı kararı risklere karşı harekete geçmeye hazırlandığını gösteriyormuÅŸ ama buna raÄŸmen riskler devam ediyormuÅŸ.  Yani Fitch’in söylediÄŸinin türkçesi ÅŸu;
“Merkez Bankası’nın son adımı yetersiz kaldı. bunu da direkt olarak söylemek istemiyoruz. Çünkü size daha yeni yatırım yapılabilir notu verdik. Kendi elimizle mi iÅŸleri daha da kötüleÅŸtirelim ve kendimizi haksız çıkaralım? Aslında Merkez Bankası’na cesaret verip destek olmak için bu açıklamayı yapıyoruz. Merkez Bankası’nın son adımı harekete geçiyormuÅŸ gibi bir görünüm sergilediÄŸi için acayip mutluyuz. Ama riskler devam ediyor…“
Neyse sadede geleyim.. FITCH açıklaması içinde şu bölüm önemli:
Türkiye’nin uluslararası likidite rasyosunun zayıf olduÄŸunu ve bu stratejiyi uzun süreli devam ettirmeye yeterli seviyede döviz stoÄŸunun bulunmadığını” belirtti. Fitch, döviz rezervlerinin Nisan’daki 114 milyar dolardan Temmuz ortalarında 100 milyar dolara kadar gerilemiÅŸ olabileceÄŸini tahmin etti.
En önemli mesajları ise; Türkiye’de Mayıs ayında sermaye giriÅŸinde bir duraksama yaÅŸadığına iÅŸaret ederek, azalan sermaye giriÅŸi, sıkı para politikasının iç talebi kısıtlamasından daha büyük bir yakın vadeli politik risk oluÅŸturduÄŸunu söyledi.
Yani şunu demek istiyor; Siyasiler aslında, faiz artışı istemiyor ve  iç talebi kısınca oy kaybedeceklerini zannediyorlar. Fakat daha büyük bir risk var. Bu da dışarıdan gelen paranın azalmasıdır ve daha büyük politik risk oluşturmaktadır.
Neyse, bu konuya çok deÄŸindik. Fitch yine FitchliÄŸini yapmış deyip geçmek gerek. Bu sabah piyasalar baktığımızda Asya’da sert satışlar var, ABD vadelileri yüzde 0.20 civarında yukarıda bulunuyorlar.   Borsamızdaki dün ikinci seansta oluÅŸan yukarı hareketin devamı gelir mi? sorusuna malesef bu sabah cevabım yok.  Durum karmaşık görünüyor. Fakat bazı iyi kağıtlar prim yapmaya devam edebilirler. Åžu an bankalarla ilgili sıkıntı hafiflemiÅŸ görünüyor ve dün banka endeksi yüzde 0.70 yükseldi. Koç grubu ÅŸirketlerinin neredeyse hepsinin deÄŸer kaybetmesi sanayi endeksini yüzde 1.71 aÅŸağı çekti.  Koç grubu deyince aklıma geldi. EÄŸer Mustafa Koç son geliÅŸmeler üzerine siyasete girmeye kalkar veya Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanlığına aday falan olursa ortalık çok ÅŸenlenebilir.
Tekrar konumuza dönecek olursak, borsada kısa vadeli yön konusunda çok emin deÄŸilim ama 2-3 ya vadeli süreç için olumluyum. Ekim-Kasım aylarına kadar tutmak üzere bu seviyelerden alım yapılabilir. Fakat hala 67 bin riski de bulunuyor. O tarihlere kadar endeksin ne azından 80-83 bin aralığına kadar bir yükseliÅŸ yapması olasılığı, geçmiÅŸ sert düşüş dönemleri incelendiÄŸinde yüksek görünüyor. Fakat kısa vadede her ne kadar dün piyasa olumluya dönmüş olsa da, bankalara alımın devam edip etmediÄŸine bakacağız. Biliyrosunuz o cephede de BDDK incelemesi var. Yani seansı izlemem gerekiyor. EÄŸer bir yorumum olursa twitter’dan geçerim. SaÄŸlıcakla kalınız…