Faizlere baktığımızda, gösterge faizin dünkü kapanış seviyesi 9.59 oldu, ama iÅŸlem hacmi adeta kuruduÄŸu ve likidite suyunu çektiÄŸi için bu faiz seviyelerinde çok sert dalgalanmalar görebiliriz. Yarın 8.50, diÄŸer bir gün 10.50 olabilir. Faizlerin bu derece yüksek seviyeye gelmesi elbette ki borsa için kötü haber. Yabancı kurumlar yavaÅŸ yavaÅŸ güzel haberler göndermeye baÅŸladılar. JP Morgan büyüme tahminimizi aÅŸağı çekerken (3.7’den 3.5 seviyesine indirdi), enflasyon tahminini yukarı çekti (6.5’tan 7.1’e yükseltti).  DiÄŸer taraftan, Deutsche Bank, Türkiye borsasını nötr’den Azalt’a indirdi.  Faiz artışı olasılığının yüksek olduÄŸunu da belirtti.
Bu sabah itibariyle,dolar 1.9502  seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası dün, sadece bir ihale düzenledi ve ihaleden önce 1.93 civarında olan dolar 1.95’e doÄŸru yükseldi. Borsa ise 70 bin ile 73 bin arasında aÅŸağı yukarı hareketler yaparken, faiz ve dövizdeki geliÅŸmeleri yakından izliyor. Bu hafta içinde her yukarı çaba satışlarla karşılandı.  Bu arada yabancı takasındaki düşüş bu hafta başından itibaren devam etti.
Borsa yatırımcısı için stresli günler içindeyiz. Herkes bundan sonra neler olacağını soruyor.  Şu ana kadar 70 bin seviyesinin aÅŸağı geçilmemiÅŸ olması aslında iyi haber olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada yabancılardan gelen raporlar artık Türkiye’yi satın demeye baÅŸladığı için, bunu güzel bir geliÅŸme olarak görüyorum. Çünkü bu raporlar gelmeye baÅŸladıktan sonra, piyasalarda dalga boyları aÅŸağı yönde artabilir. Belirli destekler aÅŸağı kırılır gibi olur ve kırıldı dediÄŸiniz yerde birden alımlar gelir, yani toplama hareketleri  olumsuz olan bütün beklentiler ortaya konduktan sonra baÅŸlar. Ama bu süreç hemen yarın baÅŸlayacak zannetmeyin. Kurlarla bir süre daha oynanacaktır. Çünkü orada iyi ekmek var. Hazine’nin yapacağı kağıt ihaleleri sonrasında piyasa yapıcı bankalarımız, tahvil ve bono piyasasında likiditeyi saÄŸlayacaktır. Åžu an Bireysel Emeklilik Fonları (BES) kaynaklarını yeni kağıtlara böyle yüksek faizlerden yönlendireceklerdir. EÄŸer BES’iniz varsa, Tahvil ve Bono içeren fonlardaki ağırlıklarınızı artırmanızı ve yavaÅŸ yavaÅŸ hisse ağırlıklı fonlardan da bulundurmaya baÅŸlamanızı öneririm.
Yani, bu aÅŸamadan sonra Türkiye’nin yıl sonuna kadar olan yeni olumsuz senaryosunun tamamı, fiyatlara girince bu piyasalar önemli getiriler arz edecektir.  Bütün olumsuzlukların fiyatlara kesin olarak girdiÄŸini söyleyebilmemiz için, birkaç kurumun daha Türkiye için olumsuz rapor hazırlayıp, Sat vermesi iyi olur. Ayrıca Moodys’ten de FITCH gibi bir fırça yememiz piyasalarda diplere yaklaşıldığının habercisi olacaktır. Borsa endeksimiz 70 bin savaşını kazanacak mı yoksa kaybedip, aÅŸağı kırılıp, ciddi bir ayı tuzağı mı oluÅŸturacak ben de merakla bekliyorum.
Sonuç olarak piyasalarımızın üçlü parametresi olan FAÄ°Z,  KUR ve BORSA üçgeninde faiz ve kurdaki hareketler Borsayı olumsuz etkiliyor. Bu sorun ne zaman biter? diye soruyorsanız hemen kısa vadede (2-3 gün bitmez) ama, 23 Temmuz’da yapılacak PPK toplantısına doÄŸru Merkez Bankası piyasa beklentilerini iyi yönlendirirse stresi azaltabilir. Ama önümüzdeki bir hafta yien çok zor olabilir. Çünkü kurlar yeni ataklar yapabilir. Kısa vade olumsuz görüntü devam ediyor ama 1-2 aylık vadeyi çok daha iyi görüyorum. Sebebi de bütün kötülükler fiyatlara giriyor.  Bizim ihtiyacımız olan ÅŸey, birkaç tane daha Türkiye hakkında kötü rapor yayınlanmasıdır. Nasıl ki Altın konusunda bütün kurumlar sat verip fiyat hedeflerini aÅŸağı çektikten sonra altın fırladı yani aynı onun gibi iÅŸte… SaÄŸlıcakla kalınız…