Veri yönünden daha sakin bir haftaya giriyoruz. Global takvimde gün içi etkileri dışında piyasalarda köklü değişikliğe neden olacak bir veri bulunmuyor. İçeride ise TCMB’den gelebilecek açıklama ve adımlar ön plana çıkabilir. Rutin bir açıklama ya da toplantı olmasa da özellikle kurlar konusundaki müdahale şekli ve gelebilecek sürpriz kararlar yakından takip edilmeli. Bu kararlar kurlar tarafında olduğu kadar borsa tarafında da etkili olabilir. TCMB’nin kurlar tarafında küresel konjonktürü de göz ardı etmeden kura müdahalesini kademeli olarak artıracağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz aylarda kurlardaki düşüşü engellemek için üretilen mekanizmalar bu sefer kademeli olarak kurların ateşini düşürmek için kullanılabilir.
BİST 100 için sancılı süreç devam ediyor
BİST 100’de geçtiğimiz haftanın ikinci yarısındaki dalgalar oldukça sertti. Cuma günü ABD’den gelen istihdam verileriyle birlikte de aşağı yönlü baskı yeniden arttı ve endeks haftayı 73,111’den tamamladı. Endekste ilk kademede takip edeceğimiz destek burası idi. Fakat biz bu hafta içinde bu desteğin altına sarkılma olasılığını oldukça yüksek görüyoruz. Gerek temel veriler gerekse de oluşan teknik görünüm endekste güçlü bir toparlanma ihtimalini düşürüyor. Bu nedenle bu hafta yükselişlere temkinli yaklaşmak faydalı olacak düşüncesindeyiz. 73,000 altındaki destekler sırasıyla 71,700 ve 70,000 iken ana destek noktamız önceki haftalarda sıkça ifade ettiğimiz 66,000/67,000 aralığı olmaya devam ediyor.
Dolar/TL’de küresel konjonktür önemli
Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ardından dolar TL karşısında yeniden değerlenme sürecine girdi. Veri öncesi direnç konumunda bulunan 1,95 veri ardından önemli bir destek noktası oldu. Doların sadece TL’ye karşı değil uluslararası boyutta değer kazandığını görüyoruz. Bu da TCMB müdahalesinin sınırlı kalmasındaki ana etken. TCMB şuan sadece ateşin aşırı yükselmesini engellemeye çalışıyor. Buna karşın artan kurun enflasyon üzerinde kalıcı etkiler yaratmasını engellemek için TCMB’nin daha sert müdahalelerde bulunması ve doğrudan satış dışındaki seçenekleri gündeme getirmeye başlaması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu seçenekler gündeme gelecek olur ve uluslararası konjonktürde doların değer kazanmasına neden olacak yeni bir gelişme olmaz ise TCMB’nin baskısı daha net şekilde görülebilir. Teknik olarak yükselen kana içinde 1,95 üzerinde kalındığı sürece 1,9850 civarı gündemde olacaktır. Aşağıda ise 1,9500/1,9450 ilk önemli destek bölgemiz olacak. 1,9450 altına sarkılmadığı sürece doların ateşinde herhangi bir düşüşten bahsetmek zor olacaktır. Bu seviyenin altına olası bir sarkmada haftanın ana desteği 1,9150/1,9230 aralığında bulunmaktadır.
(08.07.2013)
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]Â
Telefon: (0212) 286 30 00