Son bir kaç gündür ekonomistlerin yazdığı yazılara baktım. Ben dahil birçoÄŸumuz bu “faiz lobisi” konusunu iÅŸlemiÅŸiz. Fakat iÅŸin garibi ÅŸu ki;  toplumun birçok kesiminden herkes (bakanından tutun da sıradan vatandaşına kadar) faiz lobisinin ne olduÄŸunu biliyor ama bilmeyenler Asaf SavaÅŸ Akat, Fatih Özatay, Atilla YeÅŸilada, ben vs.. Bu liste çoÄŸaltılabilir. En güzel yazıyı da Fatih Özatay yazmış. Okumak için tıklayabilirsiniz. Bu konunun artık cılkı çıktığı için ben deÄŸinmeyeceÄŸim, ama dün Merkez Bankası’nın kararlarına bakıyorum da TL’yi piyasadan çekme kararı verdi. Herhalde faiz lobisinin başı onlar olmalı. Zaten sayın Zafer ÇaÄŸlayan da uzun süredir hedef olarak Merkez Bankası’nı gösteriyordu. Ama ilginçtir, dün Merkez Bankası ilk açıkladığı kararlar sonrasında, adeta ilk açıklamayı unutup bodoslama döviz kurlarına direkt müdahale yöntemini seçti. Demek ki onlar da faiz lobisi olarak damgalanmak istemiyorlar.  İleride eÄŸer ekonomi ve finansal piyasalara iliÅŸkin bir komedi oyunu yazacak olursam elimde çok fazla malzeme birikti.
Piyasalara dönelim. Dün Merkez Bankası düzenlediÄŸi beÅŸ döviz satış ihalesinde toplam 250 milyon dolar satış yaptı. Dolar 1.91 seviyelerini görmüştü ve ÅŸu an 1.8922 seviyesinde bulunuyor.  Demek ki tansiyon hafiflemiÅŸ. AÅŸağıdaki grafikte dünkü hareketler 5 dk’lık aralıklarla görülüyor.
Dün piyasalar açıldıktan sonra dolar 1.91 seviyelerini test etti. Dikey çizgi günün baÅŸladığı yeri gösteriyor. Merkez Bankası’ndan ilk açıklama geldikten sonra sert bir düşüş oldu ve dolar 1.89 seviyelerini gördü.  Daha sonra gün içerisinde tekrar yükselmeye baÅŸladı ve 1.90’ın üzerine çıktı. Ama ardından gelen ihalelerde 1.8860 seviyelerine kadar gerileme oldu. Bu sabah dolar tekrar 1.8920 civarında hareket ediyor ve eÄŸer yukarı yönlü baskı devam ederse Merkez Bankası’ndan yeni ihaleler görebiliriz.  Yatırımcı özellikle 1.90’ın üzerinde dolar almak konusunda temkinli olmalıdır. Özellikle de 1.90 üzerinde döviz pozisyonlarında satış yapıp kenara çekilmekte fayda var. Çünkü izleyen bir ayda 1.84-1.85 aralığına kadar gerileme söz konusu olabilir. Siyasi tansiyon düştükçe,  dolar geriler. Ama bir hafta da ciddi oynaklıklar göreceÄŸiz ve 1.90-1.92 aralıkları tekrar görülebilir.
Ekonomiye gelecek olursak, büyüme rakamları beklenenden daha iyi geldi ve ilk çeyrekte yüzde 3 büyüme sağlandı. Dün bu veriyle yükselerek açılan borsa daha sonra dış piyasalardaki aşağı yönün etkisiyle 75 binin altına düştü. Açılış rakamı 77.800 civarıydı.
Borsa Ä°stanbul dün 78 bine yaklaÅŸtıktan sonra 5 dk’lık grafiklerde görüldüğü üzere 74.500 seviyesine kadar düştü ve 75 civarında kapanış yaptı. Günlük bazda yüzde 1.76 düşüş yapmış oldu. Dünkü düşüşte dolardaki stres ve dış piyasalarda genel olarak aÅŸağı yönlü trendlerin hakim olduÄŸunu düşünüyorum. İç siyasetteki olayların etkisi azalmaya baÅŸladı. Yabancı takası dün de geriledi. Åžimdi yeni bir yükseliÅŸ ne zaman baÅŸlar ve dip neresi olur? soruları en önemli yatırımcı soruları olarak karşımıza çıkıyor.  Tahminimce artık borsanın dibi 72-75 bin aralığıdır. Bu aÅŸamadan sonra borsanın bir konsolidasyon sürecine girmesi gerekiyor. Dalgalanma bandı olarak 73-80 bin gibi yedi bin puanlık aralığı verebiliriz.  Fakat bu aralık zamanla, daralacaktır. 73 bin seviyesini çok önemli bir destek olarak görüyorum. Bu seviyeni altına düşüşler olursa en az 2-3 ay vadeli alım yapılabileceÄŸini düşünüyorum. Fakat kısa vade açısından bir süre 73 bin 80 bin aralığındaki kanalda hareket ederiz. yabancıların takası azalmaya devam ediyor. Yabancılar ne zaman tekrar fiyatları ucuz bularak alıma geçer? Bu tür zamanlarda yabancılar acele etmez. Sattıklarını toplamak için sabırlı davranırlar. Aslında çok uzun yıllardır Türkiye borsasına yatırım yapan yabancıların maliyetleri oldukça düşük. Son harekette genel olarak kısa vadeli davranan hedge fonlarından çıkışlar oldu. Onların geri dönmesi ise bir-iki haftadan sonra gerçekleÅŸebilir. Bu aÅŸamada yatırımcı eÄŸer seçici davranırsa gerçekten de bir kaç ay içinde iyi Kâr elde edebilir. Günlük olarak borsanın hareketlerinden para kazanmaya çalışmak ise bu tür kanal oluÅŸan ortamlarda çok zordur ve kâr edeyim derken çok fazla zarar oluÅŸabilir. Bana okuyucularım hangi kağıtlar diye soruyorllar. Ben de zaman zaman bu kağıtların isimlerini yazılarımda verdim. Büyük düşüşler sonrasında en çabuk toparlayan kağıtlar sürekli kâr eden, kârının en az yüzde 50-60’ını dağıtan, F/K oranı 12 veya daha düşük olan, PD/DD oranları ise geçmiÅŸ 2-3 yıllık ortalamalarına gerilemiÅŸ veya bu ortalamanın altına düşmüş olan kağıtlar öncü olacaktır diye düşünüyorum. Tabi ki ilgili ÅŸirketlerin son haberlerini de izlemek ve ÅŸirketin geleceÄŸine iliÅŸkin bir bozulma var mı görmek lazım. Ben böyle bir listeyi excel’de hazırladım. Sharp net kar marjı rasyosu ne kadar büyükse o kadar istikrarlı kar ediyor anlamına gelir. Excel dosyasını indirmek için tıklayınız. Bu liste ile ilgili soru gelirse cevaplayacak vaktim yok. Bugün endeksin 74 bin destek yaparak yeniden 76-77 bine doÄŸru hareket etmesini bekleyebiliriz. 74 bin aÅŸağı kırılırsa panik yapmamak lazım. 73 veya altındaki seviyeler orta vadeli alım için uygun görünüyor. Herkese bol kazançlı bir gün olması  dileÄŸiyle…
Hocam, insanın “rasyonel” bir varlık olmadığı yönündeki düşüncelerim iyice perçinlendi.. Toplumun en üst kademesinden sıradan vatandaÅŸa kadar herkes siyasal düşünce ve maddi çıkarlarına göre istediÄŸi haberleri görüyor veya görmüyor.Çok acı ama gerçek. Yapacak birÅŸey yok.
Kullandığınız grafiklerde volum çizgisinin üzerindeki mavi çizgi hareketli oralama mı yoksa onbalance volume gibi başka bir indikatör mü? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim, Saygılar..
5 dk’Lık grafiklerde fazla bir anlamı yok. Ama günlük grafiklerde anlamlı olabiliyor. Ä°ÅŸlem miktarının 10 günlük hareketli ortalamasıdır. Bu ortalamaya bakarak hacmin ne kadar yoÄŸunlaÅŸtığını veya düştüğünü görmeye çalışıyorum.
dün akÅŸam ve gece cnn ve bbc gibi tüm yabancı kanallar istanbulu sürekli gösterdi .bunu izleyen yabancıların kolay kolay tekrar alışa geçmeleri zor olur..ben bile izlerken korktum…bu olayların kapanıp unutulmasıda birkaç ayı bulur sanırım…
sayın hocam sizi devamlı izlerim.destek ve dirençleri grafiklere bakarak bizlere devamlı vermeye çalışıyorsunuz.ama bence bu grafikler normal zamanlarda geçerli olur.şu an normal zamanlarda degiliz. bu yüzden şu an hiç bir destegin geçerli olacagını sanmıyorum.piyasalar ve siyaset ne zaman normale dönerse anca o zaman borsada normale döner.onun dışında naçizane önerim kimse borsaya bulaşmasın.borsada dalgalar o kadar sertki borsada parasını olana allah sabır versin.insan sinirden stresten ülser olur kanser olur mazallah.kazandıgın parayı yiyecek zamanın bile olmayabilir.bence şu an saglıgı ve parayı koruma zamanı.degmez saglıgı kaybetmeye.öneriniz üzeri 91000lerde sattım ve borsayla hiç ilgilenmiyorum.ama sizi ve yorumlarınızı devamlı izliyorum takip ediyorum.selamlar saygılar sayın hocam