Bu Neyin Parası?

Başbakan ne istiyor? 3 çocuk.. Çocuk için ne yapılması gerekiyor? Nikah… Peki bu o kadar kolay mı? Bas imzayı, al defter durumu değil bu? Hep düşünmüşümdür nikah sırasındaki ‘defterin kime verileceği işin şovu mudur’ diye…

Fakat asgari ücretin 774 TL net olduğu ülkemde hafta sonunda evlenmek için 573 TL gerektiğini öğrenince, bunun şovdan çok değerli evrakın devri olarak düşünülmesi gerektiği kanaatine vardım.

Yanlış duymadınız. Bu ülkede hafta sonunda evlenebilmek için 573 TL’ye ihtiyacınız var. İzin belgeli iseniz, yani semti değiştiriyorsanız rakam 673 TL’ye çıkıyor. Şimdi tarifeyi sizlerle paylaşayım.

Hafta içi tarifesi 173 TL… Hafta sonunda rakam 573 TL… Arada duruma göre değişen tarifeler var. Mesela Cuma günü 17.00-19.00 arası istenen para 473 TL… Fakat biz düz rakamdan hesaplayalım.Günde ortalama bir nikah dairesinde 17 nikah kıyılıyor.

Hafta içi günde 2 bin 975 TL, beş günde 14 bin 875 TL eder… Cumartesi pazarı da dahil edelim. İki günün toplam getirisi de 19 bin 482 TL. Haftada belediyenin kasasına buradan giren tek bir salondan 34 bin 357 TL. Yılda ortaya çıkan rakam ise 1 milyon 786 bin 564 TL…

Yani yaklaşık yeni parayla 1,8 milyon, eski parayla 1,8 trilyon TL… Tek bir belediyenin tek bir salonunda elde edilen bu ciro neyin nesi? Evlenmeye çalışan insanların canına okuyan rakam bir yana, toplamda ortaya çıkan bu para nereden çıkıyor?

Çünkü evlenecekseniz resmi nikahınız olması gayet doğal bir sonuç. Bu nikahı da sokaktaki Ahmet Amca kıyamıyor. Mecburen belediyede akde bağlıyorsunuz. Fakat garip olan 5216 sayılı 10 Temmuz 2004 tarihli Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 18. Maddesi’nin J bendine göre bunu yapmak belediye başkanlarının görevleri arasında…

Kendi bizzat da kıyabilir, vekaleten bir memuruna da kıydırabilir. Ama görevi bu… Peki evlenecek insanlar, seçimle gelmiş birinin görevleri arasında bulunan bir işlem için neden para ödüyor? Bu birincisi…

İkincisi 1,8 trilyon ya da yeni parayla 1,8 milyon TL nereye gidiyor? Nereye gittiğini bilemem ama, bu belediyelerin görevi olduğu halde üste para aldığı işlemlerden sadece bir tanesi…

Topladığınızda ortaya çıkan rakamlar ise, değirmenin suyunun nereden geldiğini çok güzel özetliyor. Bulamadınız mı? Ceplerinize bakın…

[email protected]

“Bu Neyin Parası?” ile ilgili 1 yorum

  1. aski gelip atık sı kanalına sopayla dürttü ve 88TL aldı, eee belediyemiz hizmeti görevi felan diyecek oldum işe yaramadı, enerji sa geldi, dağıtım kutusu ile apartmanın arasındaki hattaki arazıyı tespit etmek için 200 TL aldı gitti e bunu biz döşemedik, apartman dışındaki arızdan bize ne dedik işe yaramadı, o şekilde özelleşmiş , tamir ücreti değil sadece arızanın kablodaki yerini tespit ücreti, apartman önündeki kaldırımı 4 ayda bir belediye bozuyor biz yapıyoruz, aslında bizim kullanarak eskitmemiz ve belediyenin yenilemesi gerekmez mi, 3 yıldır caddedeki hendekleri yazıyorum belediyeye asfaltlama programımız dahilinde diyor 3 yılda sıra gelemedi bir türlü. Gökçeke benden artık tek oy yok.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir