Son günlerde, kredi not artışımızın da etkisi ile, Türkiye yatırım yapılabilir ( Investing Grade ) seviyeye gelmiş bulunuyor. Artık bu süreçten sonra önemli olan Doğrudan Yatırımların Türkiye’ye giriş yapması. Ancak doğrudan yatırımların kısa vadede gelmesi için biraz zamana ihtiyacımız var gibi gözüküyor. Orta ve uzun vadede gelmesi ise başlıca temel ekonomik göstergelerin iyileşmesine bağlı.
Gelelim en önemli konumuza. Acaba Türkiye G.Kore olabilir mi ? Şöyle biraz gerilere gidelim. 90’lı yıllarda Türkiye Dünyanın ilk 15 devleti arasında, Sanayi Üretiminde yüksek verimlilik gösteren 13, ülke konumundayken, G. Kore’nin listede ismi bile yoktu. 2000 li yıllara geldiğimizde ise, Türkiye 15. sıraya gerilerken G. Kore sahneye çıktı ve listeye girmeyi başardı. 2010’lı yıllara geldiğimiz de ise Türkiye Sanayi Üretiminde Katma Değer yaratan ligde gözükmüyor. G.Kore ise ilk 15 ülke arasında yerini korumayı başarmış durumda.
GSYH ile kıyaslarsak, 1960 – 80 yılları arası Türkiyenin GSYH’sı G. Korenin çok üzerinde olmuştur. Örnek vermek gerekirse, 1965 yılında Türkiyenin GSYH’sı G.Korenin tam 4 katına ulaşmıştır. Bugün geldiğimiz nokta da ise G. Kore sanayi üretimine ağırlık vermesi ( Sanayi istihdamı % 28,5) ve tarım istihdamını azaltması nedeni ile cari açık sorununu ortadan kaldırarak % 2,2 cari fazla veren konuma gelmiştir. Türkiye de ise sanayi istihdamı %19,9 seviyelerine yeni yükselmiştir ancak cari açık % -5,9 ile hala yüksek bir seviyededir.
AR –GE / GSYH oranında ise Türkiye bugün % 0,9’a ulaşmışken ki bu oranın % 67’si Kamu desteklidir. Özel sektörün payı son derece azdır, G.Kore de AR- GE yatırımlarının GSYH oranı % %3,2 civarındadır. Türkiye 2023 hedefleri arasında AR- GE harcamalarını % 3 olarak belirlemiştir.
Dünya Bankası 2010 yılı Kalkınma Göstergelerine göre, G.Kore de çalışan başına katma değer ( üretim ) 42,600 $ iken, Türkiye de bu rakam 32,500 $ civarındadır. Ortalama eğitim süresi G.Kore de 11,5 yıl olmasına rağmen, Türkiye de 6,5 yıl olarak gözükmektedir. Kadın İşgücünde G. Kore % 60 seviyelerine ulaşmışken, Türkiye de bu oran % 30’lara henüz ulaşmıştır.
Son söz, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşması için, G.Kore Modeli uygulanabilir mi derseniz bana göre olur, hem de çok iyi olur.
https://twitter.com/drismetdemirkol
http://bigyatirim.blogspot.com/
Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL