2011’in üçüncü çeyreğine girdiğimiz şu günlerde, ABD Hazine Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından yakın zamanda açıklanacak olan, istihdam ve piyasa verilerinin olumlu gösterge niteliği taşıyacğı beklentisi ve Moody’s tarafından hafta içinde, Portekiz’in kredi notunun, dört basamak birden indirilmesi ve Çin Merkez Bankasının faizleri yükseltmesi, beklentilerim doğrultusunda, Euro / Dolar paritesi’ni 1.45 psikolojik sınırının altına indirdi. Aynı şekilde, yerli ve yabancı yatırımcıların döviz alımını dolar lehine yoğunlaştırması, dolar/TL paritesi’ni, son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.64`ün üzerine çıkardı. Diğer yandan rönesans kıtası, ise, 2011 yılına, Avrupa ülkelerinin artan kamu borcunu nasıl kontrol ve finanse edeceği üzerine derin bir sessizliğe bürünmüş durumda.
2011 yılı ABD büyüme hızının, Avrupa`dan daha iyi görünmesi ve Euro Bölgesi`ndeki kamu borç stresinin geçmemesi, önümüzde ki aylarda, Euro / Dolar paritesini 1,40 seviyelerine doğru indirebilir ve Euro para biriminde ki, değer kaybını arttırabilir.
Peki, ABD’nin 2011 yılı büyüme hızı ve ekonomik gelişimi, istihdam verilerine ne yönde katkı sağlayacak? Acaba, işsizlik önümüzdeki aylarda ve yıllarda, düşüşünü sürdürebilecek mi ? Bu sorunun yanıtı, geçen aylarda FED’den geldi. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ekonomik büyümenin 2011 yılında süreceğini, ancak büyüme hızının işsizliği yavaşlatmaya yetecek düzeyde olmayacağını belirtti. Bernanke, istihdam piyasasının düzelmesinin, ancak 4-5 yıl içinde gerçekleşebileceği ve düşük enflasyon oranın, ekonomiyi deflasyona itebilecek ters korelasyon yaratacağı beklentisi içinde.
ABD’de tarım dışı istihdam, aralık 2010’da beklentilerin altında artış göstererek, 103 bin kiÅŸi arttı. Beklentiler, artışın 155 bin kiÅŸi olmasıydı. DiÄŸer yandan ABD’de aralık ayı iÅŸsizlik oranı, yüzde 9.4 olarak gerçekleÅŸti. Beklenti, % 9,7 yönündeydi.
ABD ekonomisinin önümüzdeki yıllarda, nüfus artış hızına paralel olarak işsizlik oranında azalış sağlamak için ayda ortalama 150-180 bin kişiye istihdam sağlaması gerekiyor.
 http://bigyatirim.blogspot.com/
Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL