Bu sabah nihayet artık dünyanin gözünde “yatırım yapılabilir” ülkeyiz. DÜn faiz indirimlerinin agresif olmasının nedeni de buymuş. Merkez Bankası not artışını biliyor muş ki, dışarıdan gelecek paraya set çekmek için faizleri indirirken ROK’u ve munzam karşılıkları artırdı. Faiz konusundaki yazımı Bugün gazetesinden okuyabilirsiniz.
Not artışına nasıl bakmak gerekiyor?
1. Borsaya etkisi,
2. Faizlere etkisi
3. Dövize etkisi
4. Moodys’e etkisi
5. Sayın Başbakan’a ve ekonomi yönetimine etkisi…
Borsaya etkisi: “Bir haber herkese ulaştığında o haberi kullanarak para kazanmanız mümkün değildir”. Zaten merkez Bankası’nın yaptığı bir araştırma da not artışından sonra piyasalarda etkilerinin nasıl olduğunu gösteriyor. Bu çalışma ingilizce olarak hazırlanmış. BU çalışmayı kaynak vermeden, içindeki bulguları kendi bulgularıymış gibi kullananlara eseflerimi bildiriyorum. Çalışma İbrahim Burak Kanlı tarafından yapılmış, buradan okuyabilirsiniz. İbrahim Beyin ellerine sağlık. Borsa için şöyle bir sonuca ulaşılmış. Yatırım yapılabilir seviyeye (YYS) geçen ülkelerin borsaları not artışından önce diğer borsalardan belirgin biçimde pozitif ayrışıyor. Fakat YYS sonrasında bu ayrışma ortadan kalkıyor ve diğer borsalarla paralel seyir izleniyor. Yani bugün borsa en az 1500 puan yukarıdan açılır. Dün 92 bine çok yakın kapanış yapan borsanın bugün 93.500 (fibonacci direnci) civarında açılması beklenir. Ardından hemen Kâr satışı gelmez. Biraz kar satışı gelir ama ciddi düşüş getirmez. Pazartesi günü habere herkes alışır, eğer dış borsalarda çok net yükselişler yoksa yatay ve aşağı eğimli olur, ondan sonraki günlerde ise kar satışlarını daha net hissederiz.
Faizlere Etkisi: İbrahim Burak Kanlı’nın sonuçlarına göre, faizler YYS sonrası geriliyor ama ondan sonrasında belirgin bir gerileme ve net etki ölçülmemiş. DOlayısıyla bugün gösterge faiz 4.50-4.70 aralığına geriler, burayı dip yapar sonrasında ise 4.50 ile 5.25 aralığında dalgalanır diyebiliriz.
Dövize etkisi: Ülkenin parası, diğer paralara karşı YYS öncesinde ve sonrasında değerlenme eğilimi gösteriyor. Yani not artışı öncesinde ülke parası değerleeniyor, ama YYS sonrasında da bu değerlenme devam edebiliyor. Dolayısıyla, bu not artışı sonrasında orta vadede dolara karşı TL’nin değerlenmesi beklenebilir fakat i,şte bu yüzen Merkez bankası dün faizleri agresif biçimde düşürdü. Tahminen bugün dolar yine 1.82’lere doğru geriler ve hatta 1.81’e doğru gidebilir ama dün Merkez Bankası faiz indirimi sinyalini sürdürğü için TL’Nin değerlenmesinin devam etmesi konusunda emin değilim.
Moodys’e Etkisi: Bu not artışıyla Moodys kurum olarak dibe vurmuştur. Politik bir karar olarak kokan bu not artışı, sayın Başbakan’ın obama ile görüşmesinden 2-3 saat sonra açıklanmasaydı kendileri içindi aha iyi olurdu. Sanki ısmarlama bir not artışı gibi göründü. Aslında zaten hakkımız olan not sanki siyasi baskı ile lütuf edilmiş gibi bir görüntü oluştu. Daha bir hafta önce Moody’s İletişim Stratejisti Jessica Sibado, “Moody’s’in kredi derecelendirmeleri geçerliliğini sürdürmektedir. Yeniden gözden geçirme için herhangi bir zaman dilimimiz bulunmamaktadır” ifadesini kullanmıştı. Tam bir komedi…
Sayın Başbakan’a ve Ekonomi Yönetimine Etkisi: Zannedersem sayın Başbakan Anayasa referandumundan en az yüzde 70 kabul çıkmasını istiyor ve bu not artışının zamanlamasının da düne çekilmesinin, halk gözünde ne kadar güçlü bir ülke olduğumuz ve bunda sayın Başbakan’ın karizmasının ne kadar önemli olduğu izlenimi yaratılıyor. Yani “One minute” etkisi amacının bariz olduğunu düşünüyorum. “One Minute”den sonra bunun gücü iyi fark edildi. DOlayısıyla halk üzerinde kesinlikle olumlu etki yapacaktır. EKonomi yönetimi zaten başarılıydı, onlar da bunu perçinlemiş oldular.
Herkese bol kazançlı günler diliyorum. Bugün alım yapmaya çalışmanın pek anlamı yok. Çünkü dün bir hisseyi 5 TL’den satmaya razı olanlar, not artışı sonrasında en az 5.10-5.20 fiyattan satmak isterler. Dolayısıyla birçok senet dünkü kapanışının üzerinde açılma eğilimi gösterir. Fakat unutlmamalı ki, piyasa birkaç gün olumlu görünüm sergiler ve güçlü yapısını koruyabilir.
kredi derecelendirmeleri siyasi istikrardan da kaynaklanmaz mı o da etki etmez mi, abd le ilişkilerin muazzm uyumlu gitmesinin pozitif etkisi olarak yorumlamak mümkün değil mi acaba direk saygınlığını sorgulamaktansan emin değilim
Moodys’in saygınlığı söz konuusu olduğunda, sanki emir alıp notu artırmışlar gibi bir görünüm oluştu. Ben onların yerinde olsam, notu ya bir hafta önce açıklar, ya da 10 gün sonra açıklardım.
hocam mango gıda aldım yüksek fiyattan patronlar sattı 2 gün sonra şirkete haciz kararı geldi dün de mahkeme tarafından iflas .spk nasıl izin veriyor patron satışına .5 yıl kar açıklayan şirket nasıl olur da 3 ayda batar ve genel müdürü ataç gibi firmaya alınır. iflas sonucu zarar büyük ne yapılabilir.