Seçimin ardından parlamentonun tam kadro çalışmaya baÅŸlaması, Hükümet’in kurulup diyalog içinde katılımcı bir yöntemle sorunların ve Yeni Anayasa için çalışmaların baÅŸlandığı sakin bir yaz bekleniyordu. Tutuklu milletvekillerinin Meclis’e gelmesi için tutukluluklarına son verilmesi yolunda mahkemeler karar almadı. CHP ve BDP sorun çözülene kadar Meclis’e gelmeyeceklerini açıkladılar. Ä°ktidar ise tutuklu milletvekillerinin sorunlarının çözümü için muhalefetin önce parlamentoya gelmesi gerektiÄŸini ortaya koydu. Yeni bir çatışma dönemi ortaya çıktı. Åžimdi yeni Meclis baÅŸkanından soruna çözüm arandığını ortaya koyan ve muhalefetin parlamento çalışmalarına katılmalarını saÄŸlayan adım bekleniyor. Ancak, öyle sakin bir yaz dönemi baÅŸlayacak.
YoÄŸun bir seçim propagandası koÅŸuÅŸturmasının ardından seçim sonrasında sakin bir yaz dönemine girebileceÄŸimizi düşünüyorduk. Miting alanlarında söylendiÄŸi gibi toplumsal mutabakat içerisinde katılımcı bir Anayasa hazırlığı çalışması bu sakin ortamda diyalog içerisinde baÅŸlayabilecekti. Seçim sonuçları da buna uygun çıktı. En çok oy alan iktidar partisi 330 milletvekilinin altında kaldı. Toplumun yeni Anayasa için iktidara “Toplumsal diyalog içersinde katılımcı bir yöntemle Anayasa hazırla” görevini verdiÄŸi yorumları yapıldı.
Başbakan seçim sonrası yeni balkon konuşmasıyla seçim dönemindeki kırgınlıkların geride bırakılmasını, ülke sorunlarına partilerin ortak çözüm aramasını istedi. Seçim döneminde açmış olduğu davaları geri çekti. Muhalefetten de seçim sonrası benzeri demeçler gündemdeydi.
Ä°ÅŸ dünyası da hızla yeni Hükümetin kurulacağı ve sorunların çözümü için harekete geçeceÄŸi düşüncesindeydi. Yapılması gereken reformlarla ilgili beklentilerini, çözülmesi gereken cari açık gibi sorunlarla ilgili önerilerini ortaya koyup, AB müzakerelerinde yeni ve hızlı adımlar atılması önerilerini dile getirdiler. Anayasa’nın toplumsal katılım ve diyalogla hazırlanmasının gerekliliÄŸinin altını çizdiler. Uzun süredir siyasetin gerisinde kalan ekonominin gündemin ilk sırasına gelmesinin önemini de belirttiler.
Mahkemelerin hüküm giymemiÅŸ tutuklu milletvekili seçilen 8 kiÅŸinin geçen dönemdeki Sebahat Tuncel örneÄŸinde olduÄŸu gibi tahliye edilerek Meclis’e gelmelerinin yolunu açması bekleniyordu. CHP yönetimi de bu milletvekillerinin Meclis’e gelmesi sonrası yemin törenine katılacaklarını ÅŸartlı olarak açıkladılar. Ancak, öyle olmadı. Mahkemeler tutukluyken milletvekili seçilenlerin tutukluklarının devamına karar vererek Meclis’e gitmelerinin önüne set çekti.
CHP’liler, 2002 yılında o dönemde Recep Tayip ErdoÄŸan’ın seçilmesinin önündeki engeli kaldırma giriÅŸiminde bulunduklarını, bu ÅŸekilde onun milletvekili seçilmesinin ve BaÅŸbakanlığının önünü açtıklarını hatırlatarak, tutuklu milletvekillerinin Meclis’e gelmelerinin önünü tıkayan bazı yasa maddelerinin deÄŸiÅŸtirilmesi için iktidardan iÅŸbirliÄŸi istediler. Ancak, iktidar baÅŸta BaÅŸbakan olmak üzere iktidar sözcülerinden, “Gelin Meclis’te yemin edin, sonra çözüm ararız” ÅŸeklinde oldu. Karşılıklı demeçler sonrası, BaÅŸbakan ErdoÄŸan, en sert ÅŸekilde, “Tükürdüklerini yalayacaklar” diyerek tartışmaya yeni bir boyut kattı.
Pazartesi günü toplanan Meclis, 1983’te ANAP milletvekili olmasından bu yana Meclis’te olan, bakanlık görevlerinde bulunan ve uzlaÅŸmacı tutumuyla tanınan Cemil Çiçek’i 322 oyla Meclis BaÅŸkanı seçti. Cemil Çiçek teÅŸekkür konuÅŸmasında sorunlara diyalog içinde yaklaÅŸacağını, “Ellerin birbirlerine yumruk sıkılmış olarak uzatılmadığı bir dönem baÅŸlıyor” diyerek ortaya koydu. Cemil Çiçek’in seçilmesi CHP’liler tarafından da uzlaÅŸma ve çözüm için olumlu görüldü.
Şimdi yeni Hükümet kurulmuşken, bir yandan da tutuklu milletvekillerinin sorunlarına Meclis Başkanı tarafından çözüm üretilmesi için adım atması dönemindeyiz. Ama bir yandan da iktidar sözcülerinin sert açıklamaları sürüyor.
Sakin bir yaz döneminin baÅŸlayabilmesi için 8 milletvekili ile ilgili bu sorunun aşılması yolunda umut verici bir geliÅŸmenin gündeme gelmesi ve CHP ve BDP milletvekillerinin Meclis’e gelerek yemin etmeleri ve seçim sonrası oluÅŸan parlamentonun tam kadro çalışmaya baÅŸlaması gerekiyor.
Dün BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni açıkladı. Yeni hükümet önünde önemli meseleler ve reformlar olan bir döneme giriyor. Kendilerine baÅŸarılar diler, ekonominin gündemin ön sıralarında kalmasını arzu ederim.