Seans Öncesi… G-7 “Büyüme” Dedi… 08:40

Yeni bir haftaya başlıyoruz. Hafta sonu yapılan G-7 Maliye bakanları ve Merkez Bankası başkanları toplantısından “büyüme” vurgusu çıktı.  Artık Avrupa ülkeleri maliye politikalarını gözden geçirmek zorunda kalacaklar. İşsizlik yüzde 12’ye dayanmışken artık politikacılar kemer sıkmaya dayanamıyorlar. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi küçük ve orta ölçekli şirketlere kredi desteği sağlanmasına yönelik seçenekler arasında varlığa dayalı menkul kıymet (ABS) alımlarını da değerlendirdiklerini belirtti. 8 Mayıstaki AMB toplantısında ABS alımı da görüşülmüş. Şu an Avrupa’daki küçük ve orta ölçekli işletmeler sıkı kredi politikalarından büyük zarar görüyor. Bu nedenle AMB’nın yapacağı bir alım programı, ekonomide ciddi bir canlılığı da beraberinde getirebilir. Bu arada G-7 toplantısından Japonya’Ya karşı bir sitem çıkmadı. Japon Yeni düşüşüne devam etti ve bu sabah itibariyle 101.70 seviyesinde bulunuyor. Bugün  102.15 seviyesi de görüldü. Bu sayede Japon borsası yükselişine devam ediyor.

Bu hafta ABD’den gelecek perakende satışlar verisi büyük önem taşıyor. Piyasalar bu veri üzerine odaklanacaklardır. Nisan ayı perakende satışlarının bir önceki aya göre yüzde 0.3 gerilemesi bekleniyor. Eğer artı bir rakam gelirse çok olumlu etkisi olur. Geçen hafta AVrupa’dan gelen veriler olumluydu. Almanya’da imalat sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artarken, sanayi üretimi de önemli bir sıçrama yaptı ve dış ticaret fazlası bir önceki aya göre arttı.

Hafta sonunda Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki menfur saldırıda 46 canımızı kaybettik. Cenab-ı Allah mekanlarını cennet nasip eylesin. Geride kalanların ne kadar büyük acı çektiğini bizlerin tahmin etmesi çok zor. Onlara da Allah’tan sabır diliyorum. Türkiye üzerine büyük bir oyun oynanıyor ve Suriye ile savaşa itilmeye çalışılıyor. Dilerim bu oyuna gelmeyiz.Bence bu sadece üç beş kişinin veya Suriye’nin işi değil. Birileri bu bölgede bizi Suriye üzerine salmak istiyor. Ama sayın Başbakan’ın son konuşması rahatlattı. Herkes oyunun farkında. DOlayısıyla Türkiye’nin sıcak savaşa itilmesi olasılığı düşük ama, bu oyunlar devam edecektir. Şu an için bu tür olayların piyasalar üzerinde çok ciddi etkiler yaratmasını beklemiyorum ama, yabancılar temkinli duruş sergileyebilirler.

Aslında dış piyasalar bu sabah itibariyle beklemedeler.  Asya cephesinde Japonya’da yüksek artış var. Çin’de hafif gerile sözkonusu. Güney Kore hafif artıda bulunurken, Hong Kong yüzde 0.73 gerilemiş durumda.  Cuma günü BIST100 endeksi günü yüzde 0.40 düşüşle kapadı. ABD borsaları ise artıda kapanış yaptılar. Avrupa’Nın da bir şekilde para musluklarını açmaya ve büyümeye önem veremye başlamasıyla, dış borsalardaki olumlu havanın devamı beklenebilir.

Borsa İstanbul özelinde, geçen hafta en yüksek 91.371 puan seviyesi görüldü ve endeks haftayı 89.569 seviyesinden kapattı. Cuma günkü satışlarda banka ve holdingler başı çekti. Üç aylık finansal tablolar gelmeye devam ediyor. Bu bilançolar fena değil. Ama Mart ayı sanayi üretimi verisi kafalarda büyümeye ilişkin şüpheler oluşturdu. BIST100 endeksi bugün 89.500-90.000 aralığından açılış yaptıktan sonra, yatay gidebilir. 88.250 seviyesinde önemli bir desteği var. Bu desteğin aşağı kırılması durumunda yeni destek 86.750 olacaktır. Bugün endeksin yukarı yönlü hareket yapması ve ralliyi devam ettirmesi olasılığı düşük görünüyor. Hatay’daki menfur saldırı nedeniyle, temkinli bir açılış olur. Bir süre 89 bin ile 90 bin aralığındaki hareketten sonra endekste gün içinde gerileme görebiliriz. Teknik olarak, 88.000-88.500 aralığı alım için uygun görünürken, 88 bin altında kapanış olacağı anlaşılırsa stop yapılmalı. Çünkü bu durumda en az 1000 puanlık gerileme daha söz konusu olabilir. Ama orta vadeli baktığım zaman, dış dünyada para basma ve kobilere yardım kervanına Avrupa Merkez Bankası da katılabileceği için ciddi bir düşüş trendinin başlaması olasılığı zayıf. Bu arada 16 Mayıs’ta Merkez bankamızın yapacağı toplantıdan faiz indirimi bekleniyor. Bu beklenti endeksin gerileme olasılığını zayıflatıyor.  Herkese bol kazançlı günler.

MArt Bilançoları gelmeye başladı. Firmaşların dönemsel bilançolarındaki satış ve karlılık durumunu izleyebildiğiniz excel dosyasını buradan indirebilirsiniz. Bu excel dosyasının nasıl kullanılacağı 10 Nisan 2013’de yaptığımız webinarda anlatıldı. Menüden webinar linkini tıklayarak ilgili webinarı izleyebilirsiniz.

“Seans Öncesi… G-7 “Büyüme” Dedi… 08:40” ile ilgili 3 yorum

  1. Hocam bizi kırmayıp excel tablosunu yüklemişsiniz, teşekkür ederiz..

    TCELL EFK sı 2012/3 rakamı KAP da 364 tabloda 371 görünüyor.Tabloyu incelerken fark ettiğimiz hataları nereye bildirmemizi arzu edersiniz? Bari ufak da olsa bizim de bir katkımız bulunsun..
    Saygılar sunarım..

    1. Bizim tablolarda revize edilmiş bilançolar dikkate alınıyor. Siz de KAP’tan revize edilmiş bilançoyu bulmalısınız. Tabloda bir hata yok.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir