Hafta içinde, dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden Randstad’ın “Global iş dünyası eğilimleri 2012 raporu” yayınlandı. Buna göre, 32 ülkeden 18-65 yaş aralığındaki çalışanlar ile yapılan araştırmada, 2014-2016 yılları arası tüm dünyada nitelikli çalışan bulma sorunu yaşanacak. Rapora göre, işverenlerin % 60’ı doğru kişiyi bulmakta zorluk çekiyor ve gelecek yıllarda bu sıkıntı artarak devam edecek gibi görünüyor. Bu ülkelerin başında ise, Brezilya % 71’lik oran ile ilk sırada yer almakta. Yüksek eğitimli çalışanların çok fazla olduğu Yunanistan, İtalya, İspanya ve Danimarka da ise nitelikli çalışan sorunu çok fazla bulunmamakta. Rapordaki bir diğer önemli bulgu ise Çin, Malezya ve Japonya’daki işverenlerin az beceriye sahip çalışan bulma konusunda zorlanmaya başladıklarını belirtmeleri.
Türkiye de ise, işverenlerin üçte ikisi bazı sektörler için, doğru insan kaynağını bulmakta güçlük çektiklerini belirtiyor. Araştırmaya katılan çalışanların yarısı, önümüzdeki yıllarda kalifiye insan sıkıntısı yaşanacağını belirtiyor. Türkiye’de nitelikli iş gücünde sıkıntının başlamış olmasının belki de en önemli nedeni, her 10 çalışandan sadece 4’ünün işyerlerinde, işverenlerin kişisel gelişimleri için gerekli olan eğitim olanaklarına imkan sağladığını belirtmesi.
Dünya emek verimliliğinde 39. sırada yer alan Türkiye’nin, 2023 yılında, kişi başı GSYH’da 25 bin dolar seviyesine ulaşması için büyümenin her yıl kesintisiz şekilde % 4 seviyesinde sürdürülebilmesi gerekiyor. İstihdamın sektörel dağılımını incelediğimizde ise 2012 yılı rakamlarına göre hizmet sektörün de istihdam payı % 50’ye , tarım sektöründe ise % 24,6’ya ulaşmış durumda. Verimlilik’i arttıran en önemli sektör olan sanayi grubunda ise oran % 19,1. Nitelikli insan gücünde ki sıkıntıların Türkiye’ de başlamış olması aslında istihdamın sektörel dağılımı ile doğru orantılı. Gelecek on yıl için sormamız gereken soru ise şu ? Verimliliği dikkate alarak mı istihdamı artıracağız yoksa, hizmet sektöründe ki artışa devam mı edeceğiz ?
https://twitter.com/drismetdemirkol
http://bigyatirim.blogspot.com/
Dr. İsmet DEMİRKOL