Enflasyon GeliÅŸmeleri
Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,65 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7,31’e yükselmiştir. Bu gelişmede, bir önceki Para Politikası Kurulu (Kurul) Toplantı Özeti’nde de dikkat çekildiği üzere, tütün ürünlerindeki vergi düzenlemesi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olmuştur. Bu dönemde söz konusu grupların yıllık enflasyona olan katkıları Aralık ayına kıyasla 1,5 puan yükselmiştir. Öte yandan, temel enflasyon göstergeleri ve hizmet fiyatları göreli olarak ılımlı seyrini korumuştur.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 6,85’e yükselmiştir.
Ocak ayında özellikle olumsuz hava koşulları sonucunda sebze fiyatlarında
gözlenen yüzde 21,4 oranındaki artışın etkisiyle işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon belirgin bir yükseliş kaydetmiştir. Diğer taraftan, yıllık işlenmiş gıda enflasyonu gerilemiştir. Alt kalem bazında bakıldığında, Ocak ayında ekmek ve tahıllar grubundaki fiyat artışlarının sürdüğü, diğer işlenmiş gıda ürünlerinin fiyat artışlarının ise yavaşladığı görülmektedir.
Sonuç olarak Kurul, temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruyacağını ve son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artışlara rağmen enflasyondaki
düşüşün süreceğini tahmin etmektedir.
Enflasyonu Etkileyen Unsurlar
2012 yılının son çeyreğine ilişkin sanayi üretimi gelişmeleri iktisadi faaliyetin
beklenenden daha zayıf seyrettiğini göstermektedir. Kurul bu dönemde yurt içi
talepteki toparlanmanın sanayi üretimine yansımadığına dikkat çekerek bu
durumun firmaların stok eritme sürecinden kaynaklanmış olabileceğini belirtmiştir. Nitekim sanayi sektörüne dair anketler son çeyrekte nihai ürün stoklarında azalmaya işaret etmektedir.
Cari denge ve dış ticarete dair 2012 yılı son çeyrek verileri iç ve dış talep
arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Bu dönemde küresel büyümedeki olumsuz koşullara rağmen, pazar ve ürün
çeşitlemesinin desteğiyle ihracat artış eğilimini korumuştur. İthalattaki artış ise ılımlı seyretmeye devam etmiştir. Bu bağlamda 12 aylık birikimli cari açıktaki iyileşme sürmüştür.
Para Politikası ve Riskler
Kurul, 2012 yılının ikinci yarısında uygulanan destekleyici para politikalarının
iktisadi faaliyet üzerindeki genişletici etkilerinin önümüzdeki dönemde
belirginleşeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bu doğrultuda, yılın ilk
çeyreğinde yurt içi nihai talepte kayda değer bir artış gözleneceği, ikinci çeyrekten itibaren ise toparlanmanın üretime daha güçlü bir şekilde yansıyacağı tahmin edilmektedir.
Kurul, iktisadi faaliyetteki canlanma eğilimine rağmen kapasite kullanım oranının düşük seviyelerde seyretmesinin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıları sınırlandırdığını ifade etmiştir. Dolayısıyla, son dönemde petrol fiyatlarının yüksek seyretmesine rağmen enflasyondaki düşüşün süreceği tahmin edilmektedir. Önümüzdeki dönemde temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruması beklenmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.
Kurul, sermaye girişlerinin güçlü seyrettiği son üç aylık dönemde kredilerde kayda değer bir ivmelenme gözlendiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca Kurul, aynı dönemde güçlü seyreden sermaye akımlarının Türk lirası üzerinde değerlenme baskısını artırdığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Bu gelişmeler çerçevesinde, finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı belirtilmiştir.