2013 yılına girdiğimiz şu günlerde, piyasalarda iyimser hava esmeye devam ediyor. İMKB endeksi, 82 000 seviyelerini görmüş durumda, 2012 yılı bütçe verileri olumlu seyrediyor. Bütçe Açığının / GSYH oranı % -2,2 olarak gerçekleşmiş durumda . Cari açık da ise, 2011 senesine göre 25 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanmış durumda. Ancak, işsizlik oranı hala % 9,1’in altına inemedi.
Türkiye’nin, 2013 yılında iyimser havayı devam ettirebilmesi herşeyden önce, Avrupa’nın içinde bulunduğu krizin nereye doğru sürükleneceğine bağlı. İhracatımızın % 60-65lik bir kısmının Avrupa ile gerçekleşmesi nedeni ile son yıllarda, ihracat pazarımızı farklı ülkelere kaydırmak zorunda kaldık. 2012 senesinde de ihracat rakamımızı % 12,57 oranında arttırarak 152 milyar dolar seviyelerine ulaştık. Bu rakamda en büyük katkı ise, 15 milyar dolar ile altın ihracatından gerçekleşti. Cari açığın küçülmesine seviniyoruz ancak, Türkiye 2012 senesinde % 3 civarında büyüyecek. Dolayısı ile cari açık küçüldü fakat, ekonomi de ivme kaybetmiş oldu.
Türkiye’nin, ithalata dayalı büyümesi, cari açığın finansman ihtiyacını zorlatırdığı için,  gelecek yıllarda , ara mal ithalatını mutlak suret ile azaltmak gerekmektedir. Son on yılı analiz ettiğimizde, Türkiye’de ortalama enflasyon % 9,3 seviyelerine gerilemiş, Faizler % 17’lere inmiş, Büyüme % 5 seviyelerinde kalmış, İşsizlik rakamı % 11 seviyelerine çıkmış, Cari denge / GSYH oranı, % -5,4’e gerilemiş, Bütçe dengesi ise, % -3,2 olarak kalmıştır. Genel olarak baktığımızda, faiz, bütçe dengesi ve enflasyonda başarı söz konusu. Ancak, istihdam kaybı, cari açık da başarıdan söz etmemiz için, büyüme politikamızın değişmesi gerekiyor. 2023’de ilk on ekonomi arasına girebilmemiz, öncelikle Türkiye’nin ara mal ithalatını azaltması, yerli üretime ağırlık vermesi, % 11 seviyelerine gerileyen tasarruf oranlarını arttırması, gelir dağılımının iyileştirilmesi ve AR – GE’ye önem veren, katma değer yaratan sektörler yaratılması ile gerçekleşecektir.
Avrupa’da süre gelen krizin 2013 – 2015 yıllarında azalan veya artan ivme ile devam edeceği düşüncesi ile, Türkiye’nin bir an evvel ekonomide yapasal tedbirleri hayata geçirmesi gerekmektedir.
http://bigyatirim.blogspot.com/
https://twitter.com/drismetdemirkol
Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL