Köprülerde attık, artık geri dönüş yok!
Sat, sat nereye kadar diyorduk sonunda gele, gele yollara, köprülere dayandık.
Onlarda gitti.
Hayırlara vesile olsun.
Yollar köprüler deyip geçmeyin bu ekonomide de yolun sonuna geldiğimizin en güzel göstergesidir.
Neden mi?
Anlatalım…
Dünyanın neresine giderseniz gidiniz. Özelliklede dünyada bu konuda en ünlü İtalya da sistem şöyle çalışır.
Bu tür paralı yollar ya önceden yapılmak ve belirli yıl işletilmek üzere bir firmaya ihale edilir ya da(!) bizzat kamu bu yatırımları kendisi yapar ve gene bedeli alınana kadar koyduğu gişelerden gelir elde etmeye devam eder.
Şimdi sanmayın ki bu sistem dışarıdan ithal edildi
Asla doğru değil aslında bu ücretli geçişin mucidi de biziz!
Galata köprüsü Devlet-i Ali Osman döneminde yabancılara yaptırıldığın da maliyeti çıkana kadar yayalarda dahil iki uca konan seyyar barakalardan kuruşlu geçiş ücretleri alınmıştı.
Ama… ne zaman ki bu gelirler ya da ihale edilen süreler biter genel ilke olarak gene dünyanın her yerinde bu yollar, viyadükler ve köprüler kamunun bedelsiz ya da cüzi bir idame bakım bedeli ile kullanımına terk edilir.
Bizde ise maliyetler kat be kat geri alınmasına ayrıca hem yapana hem işletene bakımları çıktıktan sonra bile büyük bir kar getiren bu sözde işletmeler şimdide halkın bedelsiz kullanımına sunulacağına 5,7 milyar dolara parası olan kürenin uzak doğu ortaklı karma bir şirkete satıldığını ekranlara yansıyınca öğrendik.
Yirmi beş yılda bu üçlü ortak kendi OGS-HGS-KGS ile, hem de enflasyon artışı kadar zamla(TÜFE ya da ÜFE) mi? onu da bilmiyoruz, para tahsil edeceklermiş.
Otobanları bilmem kafanızı yatmadı yan yollardan geçer gidersinizde ya karşı yakaya geçmek isteyenler ne yapacak? Seçenek var mı? yok o zaman yersen!
Bu son satış her şeyden önce sosyal devlet anlayışına uygun olmadığı gibi alternatifsizliği nedeni ile de serbest piyasa ekonomisi ve rekabet koşullarına da uygun olmayıp bir dayatmadır. Aynı zamanda haksız bir kazançtır. Eğer adil davranılacaksa halkın maliyetini bu güne kadar geçiş ücretleri ile ödediği bu varlıklardan elde edilen 5,7 milyar dolar araba sahiplerine pay edilip ödenmelidir.
Aksi takdirde bu sistem, gene dünyada bir ilk ve bize özgü bir uygulama olan Deli Dumrul Köprüsünde alınan haraçtan öte gitmez.
Madem artık kamu malı özelliğini kaybetti OGS, HGS, KGS geçiş kartları DDK (!)olarak değiştirilsin, belki o zaman kendi malımızı kullanırken üstüne birde para ödediğimizi daha iyi anlarız…