Türkiye’ nin Cari Ä°ÅŸlemler Açığı Sorunu

2012 yılının son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. Tüm dünya ülkeleri mevcut küresel finans

krizi ile mücadele etmek için, çeşitli büyüme modelleri uygulayarak, katma değer yaratmaya çalışıyor. Bugün ki konumuz ise, Türkiyenin cari işlemler açığı ile verdiği mücadele üzerine.

Yapılan bilimsel araÅŸtırmalara göre, Türkiye Ekonomisinin, 1923’den bugüne kadar geldiÄŸi süre içinde, ortalama olarak,  ekonomik büyümenin % 4,5 – % 5,00 arasında gerçekleÅŸtiÄŸi görülmektedir. Özellikle, Türk lirasının deÄŸerlendiÄŸi, döviz kurlarının ise aÅŸağı yönde  hareket ettiÄŸi yıllarda, ithalat artışı ile cari iÅŸlemler dengesi büyük açık vermekte ancak, büyüme oranları yüksek seyretmekte, tam tersi durumda ise, döviz kurlarının yüksek deÄŸerde seyrettiÄŸi, Türk lirasının ise deÄŸer kaybettiÄŸi yıllarda cari iÅŸlemler dengesinde  ki açığın büyük oranda küçüldüğü ancak, büyüme oranlarının da aÅŸağı yönde hareket ettiÄŸi görülmektedir. ABD ekonomisini incelersek, devlet bütçe harcamalarında tasarruf ettiÄŸi süre içinde hem bütçe açığının hem de cari iÅŸlemler açığının küçüldüğü, bütçe harcamalarının arttığı dönemlerde ise, cari açığın yükseldiÄŸi görülmektedir. Türkiye’de ise, ekonominin soÄŸuduÄŸu dönemlerde, cari iÅŸlemler dengesinin azaldığı ( 2012 yılı gibi ) , ancak bütçe gelirlerinin,  devletin vergi gelirlerin  de ki azalma nedeni ile ( ithalata dayalı büyüme modeli ) bütçe giderlerinde  büyük açık verdiÄŸi görülmüştür.

Özetlersek, Türkiye Ekonomisi, 1923 – 2012 yıllarına kadar ortalama % 4,5 – %5,00 büyümesini, ithalata dayalı büyüme modeli ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi için, kamu harcamaları ve  dış finansman ihtiyacı artış göstermiÅŸtir. Sonuç olarak, Türkiye ekonomisi, Kamu destekli büyüyerek ve dış finansman ihtiyacı artarak bugünlere gelmiÅŸtir. ÇeÅŸitli araÅŸtırmalara göre, Türkiye’de üretilen her 100 TL’lik  birim malın, ortalama olarak 46 TL’si ithalattan karşılanmaktadır. Bence esas sorun büyümeden ziyade,  46 TL olan ara mal ithalatında ki üretim rakamıdır. Türkiye, gelecek 10 – 15 yıllık dönem içinde, ara mal ithalatını 20 – 25 bandına indirebilmesi durumda, özel sektörün tasarruflarında ki birikimlerin ve devletin vergi gelirlerinin ülke ekonomisine daha fazla katma deÄŸer yaratacağını dip not olarak belirtmekte büyük yarar var.

http://bigyatirim.blogspot.com/

https://twitter.com/drismetdemirkol

Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir