ABD’de mali uçurumun gerçekleşebileceğine dair endişeler nedeniyle geçtiğimiz hafta yurtdışında birkaç istisna dışında hisse senetlerinde genelde sert satışlar vardı. İMKB ise yurtdışındaki bu negatif havaya ve içeride Halkbank’ın ikincil halka arzının yarattığı baskıya rağmen, sert düşen borsalar kervanına katılmadı diyebiliriz. Her ne kadar cuma günü günün son bölümünde satışlar sertleşmiş olsa da yurtdışına göre, haftalık bazda kayıpların daha sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumu olumlu karşılasak da, bu hafta içinde yurtdışında endekslerde önemli bir toparlanma yaşanmaz ise, önemli destek noktalarını test eden İMKB’nin de bu durumu çok fazla sürdüremeyeceği kanaatindeyiz. Bu nedenle bu hafta yurtdışı endeksleri daha dikkatli takip etmek gerektiğini düşünüyoruz. ,
Mali uçurum bir süre daha gündemde
ABD’de ve dolayısıyla küresel piyasalarda ana gündem mali uçurum. Mali uçurumun ne olduğunu kısaca şu şekilde özetleyebiliriz: Vergi indirimlerinin yılbaşında sona erecek olması ve aynı anda bütçe kesintilerinin başlayacak olmasının neden olacağı ekonomik sorunlar mali uçurum olarak özetleniyor. Bu iki uygulamanın aynı anda devreye girmesi yani bir tarafta vergilerin artarak hane halklarının daha az gelir elde etmesi ve dolayısıyla daha az harcama yapması, bunun yanında bütçe kesintileriyle birlikte devletin de harcamaları kısması ekonomide çok sert bir daralmaya neden olacak endişelerini haklı olarak arttırıyor. Bu süreçte tek olumlu taraf, her iki tarafın da bu uygulamaların ikisinin birden yürürlüğe girmesinin ABD ekonomisi için felaket anlamına geleceğinin farkında olmaları. Fakat demokratların da cumhuriyetçilerin de önerileri birbirinden oldukça farklı, henüz bu konuda bir uzlaşıya varılabilmiş değil. Zaman zaman gelecek ılımlı açıklamalar sert tepkiler getirecek olsa da, yılsonuna kadar mali uçuşum endişesinin piyasalarda sert dalgalara neden olacağı kanaatindeyiz. Bizim tahminimiz ise bu sorunun yılsonu gelmeden bu konuda anlaşmaya varılacağı yönünde. Cuma akşamı bu konuda piyasalara ılımlı mesajlar verilmeye çalışıldı ama henüz bir uzlaşı işareti alınmış değil.
PPK’dan çıkacak ve çıkmayacak kararlar
İçeride bu haftanın ana yönünü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak ve çıkmayacak kararların belirleyeceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde TCMB başkanı Türk Lirasının çok fazla değerlenmesi durumunda faiz koridorunun alt bandını veya politika faizini aşağı çekebiliriz açıklamasını yapmıştı. Bu açıklama hemen ilk toplantıda faiz koridorunun alt bandının ya da politika faizini indirileceği anlamına gelmiyor. Bizim tahminimizde TCMB’nin sözlü müdahalesinin gerekli etkiyi gösterdiği ve TCMB’nin bu silahı şimdilik kullanmayacağı yönünde. Buna karşın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir indirim yapılarak, bu aralık biraz daha basık hale getirilebilir. TCMB bu hamleyi yapacak olur ve alt bandın ya da politika faizinin indirilebileceği mesajını tekrarlayacak olur ise piyasa bu kararları olumlu olarak algılayabilir.
Moody’s sözlerini tekrarlayacak
Moody’s, 6. Yıllık Kredi Riski Konferansı’nı 21 Kasım’da İstanbul’da düzenleyecek. Moody’s geçtiğimiz ay sonunda Türkiye’nin kredi notu ile ilgili tavrını net bir şekilde ortaya koyarak, en azından önümüzdeki 6 aylık süreçte not artışı yok mesajını vermişti. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarla da bu görüşün arkasında olduklarını teyit ettiler. Bu haftaki toplantıda da bu görüşün tekrarlanacağını düşünüyoruz. Çok düşük ihtimal vermekle birlikte Moody’s kendini inkar edecek olur ve da yakın bir zamanda not artışı olabileceğine dair bir mesaj verecek olur ise piyasalar buna çok olumlu tepki verecektir. Fakat başta da değindiğimiz gibi maalesef bu senaryonun gerçekleşme olasılığı oldukça düşük. Beklendiği gibi Moody’s önceki açıklamalarını teyit edecek bir söylemde bulunursa kısa vadede, notumuz artmıyormuş diye kısa süreli bir türbülans oluşabilir. Fakat bunun gün içi olacak bir dalgalanma olarak kalacağını düşünüyoruz.
Özetle…
Bu hafta Moody’s toplantısı gün içi hareketliliğe neden olabilir ama etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Ana gündemimiz PPK toplantısı olmakla birlikte, yurtdışındaki satışların bu hafta da devam etmesi durumunda İMKB’nin sert satışlarla karşılaşabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu süreçte en iyi strateji, hisse senedi işlemlerinde bir stop loss seviyesi belirleyerek pozisyonların taşınması olacaktır. Yurtdışı bir tepki verebilecek olur ise İMKB’nin not artışının hemen ardından anlık olarak görülen zirve seviyeleri yeniden test etme olasılığı artacaktır. Bu nedenle bu hafta dikkatler büyük oranda yurtdışı piyasalarda olmalıdır.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00