Yeni Model, Yeni Enstrümanlar

BaÅŸbakan yardımcısı Ali Babacan ve ekonomi kurumlarının yöneticileri Ä°stanbul 3. Finans zirvesinde yaptığı konuÅŸmalarda, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin krizden geç çıkabileceklerini, uzun yıllar sonra büyüme oranlarına ulaÅŸabileceklerini, bu nedenle GeliÅŸmekte olan ülkeler arasında ticaret ve finansal iliÅŸkilerin artması gerektiÄŸini, Türkiye’nin de bunu dikkate alarak hareket etmesi gerektiÄŸi konusunda benzer görüşler ortaya koydular. Ayrıca, sukuk gibi faizsiz enstrümanların daha sık kullanılır hale gelmesinin yeni dönemde finansal geliÅŸmelere katkıda bulunacağını belirttiler.
Üçüncü Ä°stanbul finans zirvesinde konuÅŸan BaÅŸbakan yardımcısı Ali Babacan, BDDK BaÅŸkanı Mukim Öztekin ve Merkez Bankası BaÅŸkası BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet YörükoÄŸlu konuÅŸmalarında bazı ortak noktalarda birleÅŸtiler. Krizin GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde ve özellikle Avrupa’da uzun süre devam edeceÄŸini,   Türkiye’nin bu nedenle bir yandan GeliÅŸmiÅŸ Ãœlkelerden çok, GeliÅŸmekte olan ülkelerle iliÅŸkilerini artırma yönünde hareket etmesinin doÄŸru olacağı konusunda benzer düşünceler ortaya koydular. Ayrıca,  faizsiz finans sektörü içinde yer alan Kira sözleÅŸmesi-Sukuk gibi bazı  yeni enstrümanları  daha fazla kullanır hale gelmemizi önerdiler. Babacan, Orta Vadeli Programı birkaç gün içinde açıklayacaklarını, bu yıl yüzde 3 küsür olmasını beklediklerini, bunun Avrupa’da en yüksek büyüme olacağını da belirtti. Gelecek yıl büyüme beklentilerinin de 4 küsür olduÄŸunu  açıkladı.

Babacan, “Gaza basma önerileri” yapanlara baÅŸta Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan olmak üzere cevap niteliÄŸi taşıyan ÅŸu açıklamaya da konuÅŸmasında yer verdi:”Yolcuların bas gaza. bas gaza sözlerini ÅŸoför, sisli ve virajlı yolda dinlemeyecektir. GereÄŸini yapacak, o sorumluluÄŸunun bilincini yerine getirecektir”.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir