Para Basarak Krizden Çıkılmaz

BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünyanın en büyük ekonomisinin olan ABD’nin gelecekte ne yapacağını açıklamama, ”ben ne yapacağımı bilmiyorum” deme lüksü olmadığını belirterek, ”Öngörülebilir programlarla neyi ne zaman yapacaklarını ortaya koymaları lazım ki diÄŸer ülkeler ve tüm ekonomik aktörler ona göre kendi kararlarını verebilsinler” dedi.

Babacan, 3. Ä°stanbul Finans Zirvesi’nde (IFS) yaptığı konuÅŸmada, Asya ile Avrupa’nın doÄŸu ile batının, kültür ve medeniyetlerin buluÅŸma noktası olan Ä°stanbul’un böyle bir organizasyon zirvesiyle dünyanın önde gelen finans uzmanlarını, borsa aracı kurum ve banka yöneticilerini ağırlamasının gurur verici olduÄŸunu belirterek, zirvenin, küresel ve bölge ekonomisinin deÄŸerlendirilmesi için önemli bir fırsat olacağını kaydetti.

Zirvede, küresel ve bölgesel ekonomiyle ilgili neler yapılabileceğinin tartışılacağını ifade edenBabacan, zirvenin artık geleneksel nitelik kazandığını dile getirdi.

Zirvenin 2 yıl önce ilkinin açılışında ”Bu ilk olsun, bunu gelenek haline getirmek için elimizden geleni yapalım” dediÄŸini anlatan Babacan, şöyle devam etti:

”Bugün baktığımızda, 3 sene öncesine göre üst düzey katılımla zirve gerçekleÅŸtirilmiÅŸ oluyor. 2008 sonu, 2009 baÅŸlarında tüm dünyayı etkilemeye baÅŸlayan finansal ve ekonomik küresel kriz farklı evrelerden geçerek devam ediyor. Türkiye’de dışarıda olup bitenin her ne kadar farkına varmasak da dışarıda fırtına Türkiye içine etkide bulunmamış olsa da yine de risklerin yüksek olduÄŸunu, dışarıda olanların kaygı verici olduÄŸunu vurgulamak istiyorum. Bu kriz safhalar geliÅŸtirerek devam eden bir kriz. Henüz köklü bir çözüm üretilebilmiÅŸ deÄŸil. Kriz öncesi dönemle bugünü mukayese ettiÄŸimizde dünyanın büyüme oranı düşmüş durumda, geliÅŸmiÅŸ ekonomilerin potansiyel büyüme oranlarında ciddi düşüşler var. Krizin ilk safhalarında problem finans kuruluÅŸları iken, bankalarken, bugün artık problemler devlet finansmanına, devlet hazinesinin kredibilitesine etki edecek boyuta ulaÅŸmış durumdadır. Bankalar sorun yaÅŸadığında devletler, hazineler ‘bu bankaların arkasındayız’ dedi. Devletler sorun yaÅŸadığında, devlet kredibilitesi sorgulandığında, devlet imzasının deÄŸeri düştüğünde, devletlerin arkasında kimin duracağının cevabı açık deÄŸil.”

Haberin devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir