Avrupa ve Amerika’dan sonra Japonya Merkez Bankası da yeni bir parasal geniÅŸlemeye gitti. Muhtemelen bu kervana Çin de katılacak. Böylece bütün büyük merkez bankalarının katılımı ile küresel likidite bir tur daha geniÅŸleyecek.
Dünyada kâğıt paranın artmasına paralel varlık, mal ve hizmet fiyatlarında da artış beklenebilir. Bu da bir yandan piyasalarda iyileşme, pozitif eğilim veya balon oluşması, bir yandan da mal ve hizmet fiyatlarında enflasyona yol açılması demek. Yeni likidite artışı ile en muhtemel karşılaşacağımız sonuç önce finansal piyasalarda ve varlık fiyatlarında balon oluşması, ardından enflasyonun ortaya çıkması. Hemen enflasyon yaratmıyor çünkü küresel talep düşük, tüketim gücü zayıf. Bunun için gelirlerin ve servetlerin toparlanması ve biraz daha moral gerekebilir. İşte balon oluşumu, servet artışı ve enflasyon artışı birbirini izler ve gerçekleşirse bu iyi senaryo olacak.
ENFLASYON NEDEN İYİDİR: Çünkü küresel bir enflasyon yaratılması şu anda devletlerin ve şirketlerin borç yükünü dünyaya yaymasını beraberinde getirecek. Yük paylaşılmış ve sonuçta devletlerin de şirketlerin de aşırı borçları enflasyonla budanmış olacak. Tamamen adaletsiz bir durum tabii, ancak aynı atmosferi paylaşmanın getirdiği bir zorunluluk da.
İşte alınan son kararlar, aslında küresel krizin dip noktasından döndüğü 2009 yılı ilk çeyrek sonrasında oluşan kötü dengelerin sürdürülmesini sağlıyor. Bir yerde bu kötü dengenin yüksek enflasyonla sonuçlanması en iyi seçenek gibi. Bir yerde kötülerden kötü beğen durumu. Diğer seçenekler resesyon, depresyon ya da küresel çapta büyük bir savaş.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.