Türkiye’de bir yandan ara malı üretiminde ithalatı azaltıcı rekabetçi yerli üretime ihtiyacımız var. Bir yandan da üretimde katma deÄŸeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bu açıdan ekonomimizin kılcal damarları KOBÄ°’lerin iÅŸ süreçlerini ve iÅŸ profillerini deÄŸiÅŸtirerek katkılarını artırmalarının zamanının geldiÄŸi sonucuna varıyoruz. Bunun için KOBÄ°’lere doÄŸru pencereden bakarak onları geliÅŸtirerek, katkılarını artırabilmeliyiz.
Türkiye’de Küçük ve Orta Boy Ä°ÅŸletmeler KOBÄ° söylemi bazı gazeteci dostlarımızın ve bazı bilim adamlarının Anadolu’nun bazı illerinde Alman Konrad Adenauer destekleriyle toplantılar yapmalarıyla gündeme geldi. Ä°lk toplantı 15 AÄŸustos 1986 günü EskiÅŸehir’de yapıldıktan sonra diÄŸer illerde devam etti. Ä°ÅŸte, küçük ve orta boy iÅŸletmelerle ilgili KOBÄ° deyimi ilk kez bu bilim adamları ve gazetecilerin yazılarıyla topluma bu toplantılar döneminde duyuruldu. Ve baÅŸlangıçta çok iyi de anlaşılmadı. KOBÄ°/BOBÄ° benzetmeleriyle o dönemde yer yer alay konusu bile oldu…
1990’lı yıllarda KOBÄ° deyimi daha iyi anlaşılmaya baÅŸlandı. Ãœretim içerisinde, ara malı üretiminin önemi üzerinde durulmaya baÅŸlandı. KOBÄ° tanımı üzerine öneriler gündeme geldi. Kamunun bu konuya eÄŸilmesi ve KOBÄ°’lerin desteklenmesinin önemi üzerine görüşler ortaya konuldu. Meclis’teki partilerin katılımıyla KOBÄ° komisyonu oluÅŸturuldu. KOBÄ°’lerin bağımsız destekleri için KOSGEB kuruldu.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.