Çinliler Türkiye’de Banka Kurmak Ä°stiyor

Bank of China’nın Ä°stanbul BaÅŸ Temsilcisi Lianli Zhang, uzun zamandır Türkiye’de bankacılık faaliyetlerine baÅŸlamak konusundaki isteÄŸi ve giriÅŸimleri bilinen Bank of China’nın Türkiye bankacılık sektöründe yer alma amacından vazgeçmediÄŸini söyledi.

Zhang, ”Yetkililerimiz müzakere halinde. Bank of China’nın (otoritelerle) görüşmeleri devam ediyor” dedi.

Geçen yıl Haziran ayı ortasında Türkiye’ye olan ilgisini açıklayan Bank of China, uygun koÅŸullar olması halinde banka satın alabileceÄŸini duyurmuÅŸtu. Aynı dönemde Bank of China yetkililerinin bankacılık lisansı almak için BDDK’ya baÅŸvurduÄŸu belirtilmiÅŸti.

BDDK’nın yeni lisans için ön ÅŸart koÅŸtuÄŸu 300 milyon dolarlık sermayeyi çok bulan Bank of China’nın bu kararından vazgeçtiÄŸi bilgisi basına yansımıştı. Bank of China, birçok bankacılık devinin Türkiye piyasasına girmek için lisans yaptığı bu dönemde otoritelerde görüşmelerine devam ediyor.

Daha önce basıda yer alan haberlerde, Zhang, Bank of China’nın ”lisans için gerekli olan sermayeyi yeniden deÄŸerlendirebileceÄŸini” ifade etmiÅŸti.

12 YIL SONRA Ä°LK LÄ°SANS BANK AUDI’YE
Türkiye’de 12 yıl sonra ilk kez bankacılık yapma lisansı Lübnan’ın en büyük bankası Bank Audi’ye verildi. Audi’nin bankacılık faaliyetleri için gereken sermayeyi gösterip, lisansı almasının hemen ardından, dünyanın birçok önde gelen bankası da sıkı regüle edilen Türkiye bankacılık sektörüne giriÅŸ yapmak için lisans baÅŸvurusunda bulundu. Rusya’nın bankacılık devi Sberbank ise haziran ayında Denizbank hisselerinin yüzde 99,85’ini 6 milyar 469 milyon TL’ye satın almıştı. Temmuz ayında, Japon Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ (BTMU) Türkiye’de kuracağı alt kuruluÅŸ BTMU UFJ Türkiye ile BDDK’nın da onay vermesi halinde Ekim 2013’te faaliyete geçmeyi planladığını açıklamıştı.

NTVMSNBC

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir