Cari işlemler açığı geçen yıl ile karşılaştırıldığında temmuz ayında da düşmeye devam etti. Cari işlemler açığı son on iki aylık dönemde 61.1 milyar dolara, yılın ilk yedi ayında 34.5 milyar dolara geriledi.
Yılın ilk yedi ayında cari işlemler açığı geçen yılın aynı döneminde 50.2 milyar dolarken, bu yıl 35.5 milyar dolar oldu. Gerilemenin arkasında aynı dönemde dış ticaret açığının (FOB bazında) 54.4 milyar dolardan 40.9 milyar dolara gerilemesi var. İlk yedi ayda cari açıktaki 15.7 milyar dolarlık gerilemenin 13.5 milyar doları dış ticaret açığındaki gerilemeden, 2.2 milyar doları net hizmet gelirlerindeki ve cari transferlerdeki net artıştan kaynaklanıyor.
RİSK ÇOK AZALMIŞ DEĞİL
Dış açıklardaki gerilemenin boyutu küçümsenemez. Bu dönemde FOB bazında dış ticaret açığı yüzde 25 geriledi. Gerilemenin arkasında ithalat düşüşünden çok ihracatın artışı var. İlk yedi ayda toplam ithalat (FOB) 135.9 milyar dolar olmuşken, bu yıl 133.5 milyar dolar oldu. İthalat ilk yedi ayda 2.4 milyar dolar azaldı. Buna karşılık aynı dönemde geçen yıl ihracat 81.4 milyar dolarken, bu yıl 92.6 milyar dolar oldu. İhracattaki artış 11.2 milyar dolara geldi. Kısacası, ekonomik büyümenin düşmesi ithalatı o denli düşürmedi, ama ihracatın artışı (ilk yedi ayda yüzde 13.7) dış ticaret açığını düşürme yoluyla cari işlemler açığını azalttı.
Önümüzdeki dönemde dış açıklardaki gelişmeler büyük ölçüde ihracat performansına bağlı olacak. Ekonomik büyümedeki genel eğilim radikal bir biçimde değişmediği takdirde, ithalattaki azalma sınırlı kalacak. Petrol fiyatlarındaki olası artışlarla düşük büyüme oranı ile dahi ithalat artışları söz konusu olabilir. İhracat artışlarında bir sorun yaşandığı takdirde, cari işlemler açığındaki azalmanın durması, hatta hafif artması söz konusu olabilir.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.