Garanti Anadolu sohbeti için gittiÄŸim Trabzon’da öğleden önce yaptığım sohbetlerde, bölge iÅŸadamlarının bazı deÄŸerlendirmelerini ve önerilerini dinledim. Karadeniz’de ticaretlerine kapanan liman sorunundan, fındıkta lisanslı depoculukla ilgili geliÅŸmelere, fındıkta dekar başına üretim geliÅŸtirilmesinden, ürünün daha kaliteli hale gelmesi ve daha fazla tüketilmesi için gerekenlere, Ä°ran’ın siyasal nedenlerle 9 günlük vize uygulamasının orada yatırımı olan iÅŸadamları için yarattığı soruna bölge iÅŸadamlarının görüşlerini dinledim. Onların görüşlerini size aktaracağım.
Garanti Anadolu sohbetlerinden 82.’si için sabah 7.00 uçağıyla Trabzon’a gidince, toplantı öğleden sonra olduÄŸu için Prof. Kenan Mortan’la onun bir süre önce gerçekleÅŸtirdiÄŸi Ortak Akıl toplantısına katılan bazı kiÅŸileri ziyaret edip toplantı öncesi kent ekonomisi ile bilgi almak için ziyaretler yaptık.
Ä°lk ziyaretimizi endüstiriel balıkçılık yapan Spor eski bakanı Faruk Özak’ın oÄŸlu Mehmet Akif Özak’a yaptık. Özak’ın yeni bir iÅŸi Türkcell ÇaÄŸrı merkezinde yaptığımız sohbette hem çaÄŸrı merkezi, hem balıkçılık konularında konuÅŸtuk.
Özak, çaÄŸrı merkezinde baÅŸlangıç olarak 310 kiÅŸinin istihdam edildiÄŸini, bunların yüzde 75’inin kadın, yüzde 25’inin erkek ve tamamının üniversite mezunu olduÄŸunu söyledi. Önce ÅŸive sorunu olabileceÄŸini düşündüklerini ama böyle bir sorun yaÅŸamadıklarını belirtti. ÇaÄŸrı merkezlerinin Anadolu’nun birçok kentinde istihdam açısından önemli imkan yarattığını, Trabzon’da çaÄŸrı merkezinde istihdamın yatın zamanda artacağına inandığını söyledi. Erzurum Türkcell çaÄŸrı merkezinde 1200,Diyarbakır’da 850 kiÅŸinin istihdam edildiÄŸini açıkladı.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.