Biraz tatil yaptım. Kesintili de olsa tatil tatildir. Bu tatil dediğimiz iş insanın dünya ile bağını gevşettiğin bir zaman aralığı. İşten güçten kopuluyor. Önünden geçen dünya yan gözle izleniyor. Enerji tasarrufu yapmış oluyor insan. Bu sene gazete yazıları da dahil her şeye ara verdim. İyi de oldu. Dinlenip, yenilendik. Sonuçta kürkçü dükkanına döndük.
Gündemi izleyip, mümkün olduğu kadar uyumlu yazma gibi bir çaba varsa, ara verip geriye dönünce bir tür yeniden başlama sorunu oluyor. Akıp giden gündeme hemen monte olmak zor geliyor. Bu tür geri dönüşlerde sıklıkla izlenen yol geçen dönemin bir özeti ile işe başlamak oluyor.
Bu durmda benim de kısa bir Ağustos özeti yapmam gerekiyor. Bu sene Ağustos özeti oldukça kısa olmak durumunda. İki cümle durumu özetlemeye yeter . Ekonomide önemli bir gelişme olmadı, hatta yaprak kıpırdamadı. Zaman iktisat politikası otoritelerinin kararlarını beklemekle geçt. Siyaset gündemi de tek maddelik oldu. Daha önceden başlayan Suriye ve PKK sorunlarının gündeme egemen olması hali Ağustos ayında da devam etti.
*Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â *Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â *
Siyasi gündemine egemen olan çatışmacı eÄŸilimin ne zaman ve nasıl deÄŸiÅŸeceÄŸi pek belli deÄŸil. Siyaset iklimine belirsizliÄŸin ve riskin hakim olduÄŸu ve bunun süreceÄŸi anlamına gelir bu. Artan belirsizlik ve risk aynen ekonomiye de yansır. Ciddi iktisadi maliyetler çıkar ortaya. Kısacası, 2012 yazında egemen olan siyasi seçiÅŸlerin belirsizlik ürettiÄŸini, ekonominin ufkunu daralttığını, Türkiye’ye dönük risk algısını arttığını söylemek mümkün.
Bizim buralarda olmadığımız süre içinde ekonomi gündemini ağırlıklı olarak iktisat politikasındaki olası uygulama değişmlerinin işgal ettiği gözleniyor. Ağustos ayında ekonomideki gelişmelerden çok olası iktisat politikası uygulamalarının konuşulup tartışıldığı dikkati çekiyor. Söz konusu politika tartışmalarının genel olmaktan çok özellikli tartışmalar olduğu gözleniyor. Görebildiğim kadarıyla tartışmaların iki özelliği öne çıkıyor. Bunlardan birisi, yaz aylarındaki iktisat politikası tartışmalarının stabiliteden çok büyüme bağlantılı olarak yürütülmesi. İkincisi ise, tartışmalarda kamu maliyesi ağırlığının olabildiğince düşük düzeye çekilirken para politikası ağırlıklığının tavan yapmış olması.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.