Üç ay üst üste eksi sonuç veren aylık enflasyon Ağustos ayında TÜFE’de yüzde O.56 Tüfe artış gösterdi. Önümüzdeki 4’daki beklentide, 2011 yılının son dört ayının enflasyon rakamlarına baktığımızda baz etkisine dayalı olarak düşüş kaydedileceğini söyleyebiliriz. Ve yıl sonu enflasyonunun Yüzde 7’nin altında hatta Merkez Bankası’nın tahmini olan yüzde 6.2 seviyesine indiğini görebiliriz.
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici fiyatları 0.56 oranındaki artışla üç aydır eksi seyrettikten sonra az da olsa bir yükseliş göstermiş oldu. TÜFE’nin sekiz aylık sonucu 2.28, Ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyonumuzda yüzde 8.28 rakamına ulaştı.
Yıl sonuna kadar önümüzdeki dört yıllık dönemde geçen yılın gerçekleşmelerine baktığımızda da, gelecek göstergesi kabul edilen çekirdek enflasyonun Ağustos’ta da düşüşünü sürdürdüğünü görüyoruz. 2011 yılının son dört ayının enflasyonu ve çekirdek enflasyona ı baktığımızda yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası’nın yüzde 6.2’lik seviyesine yakın bir yerde gerçekleşeceğini söylemek abartılı olmaz.2011 yılı Eylül ayında yüzde 0.75, Ekim ayında yüzde 3.27, Kasım ayında yüzde 1.73 ve Aralık ayında 0.58 artış enflasyon artışı yaşanmıştı. Her ne kadar yılın son aylarında okul masrafları, sebze meyve fiyatları ve kışlık giyim ve yakacak harcamaları enflasyonu olumsuz etkilerse de, geçen yılın aylık artışları baz etkisi açısından önümüzdeki dört ayda olumlu etki yapabilecek gibi görülüyor.. Birçok uzmanın beklentisi de bu yönde…
Ancak, geçen hafta Pazartesi günü 41 ülkede faizler ve enflasyon oranları üzerine dış haberler servisimizin derlediği haberde çok farklı özelliklere sahip ülkelerden 11’inde yıllık enflasyon yüzde 1’in altında, 11’inde yüzde1-5 arasında, 17’sinde çoğu yüzde 5’in biraz üstünde olmak üzere yüzde 10’un altında, sadece iki ülkenin enflasyonu yüzde 10’un üzerinde olduğu bilgisi yer alıyordu. Bu tablo artık yüzde 10’lar seviyesindeki enflasyonun bile dünyada yüksek kabul edildiğini çok net gösteriyordu.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.