Nasiplenmeye Gönülsüzlük

ECB’nin aldığı tahvillerin ve benzer operasyonlarda kabul ettiÄŸi teminatların deÄŸerleri keskin biçimde düşecek ve ECB’nin sermayesi eriyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (MB) 2001 krizinden birkaç ay sonra yaptığı yüklü miktarda devlet tahvili satın alma operasyonu yapabilmesinin çok önemli bir nedeni vardı. O zamanki hükümet, mali ve parasal disiplin öngören ve bankacılık sektöründe çok önemli ve olumlu yönde bir değişim tasarlayan ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nı uygulamaya başlamıştı. Bu program IMF tarafından uygun koşullarda ve önemli tutarda kredi ile destekleniyordu.

ECB garanti istiyor 
Oysa Avrupa Merkez Bankası (ECB), sorunlu ülkelere uyguladıkları programın sonuçlarını alana kadar, o çok gereksindikleri zamanı kazandıracak ve dolayısıyla finansal piyasaları önemli ölçüde rahatlatacak yüklü tahvil alımı programına başlayamıyor. Temel bir nedenle: ECB, İspanya’nın ya da İtalya’nın merkez bankası değil. Tüm Euro Bölgesi’nin merkez bankası. Bölge ülkeleri, özellikle de Almanya ve Finlandiya gibi ülkeler, İtalya ve İspanya’nın uygulamaya başladıkları programı sürdüreceklerine dair garantiler istiyorlar. Almanya’nın Euro Bölgesi’ndeki ağırlığı dikkate alınınca ECB onları dinlemek zorunda.
Bu nedenle ECB de programların uygulanacağına dair garanti istiyor. Düşündüğü ‘garanti’ şu: İspanya ile İtalya’nın Avrupa’nın kurtarma fonlarına başvurmalarını şart koşuyor. ‘Fonlar’ diyorum, çünkü mevcut fon, geçici bir fon (kısaltması EFSF olan). EFSF’nin yerine geçecek ve daha fazla parasal olanaklara sahip olacak fon (kısaltması ESM olan) ise henüz devreye girmedi. Bu fonlar, kendilerine başvuran ülkelere bazı ekonomik koşullar dayatmaya yetkililer. Koşulların, başvuran ülkelerce kabul edilmesi halinde, o sırada hangi fon mevcutsa o fon başvuran ülkelerin hazine tahvillerinden doğrudan satın alabiliyor. Arkasından da ECB, ikincil piyasalardan benzer bir tahvil alımı yapmayı planlıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir