Geçtiğimiz hafta altında önemli dirençlerden birini oluşturan 200 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1,640 dolar direnci aşıldı. Bu hafta en önemli destek noktası burası olacaktır. 31 Ağustos’ta Fed Başkanı Bernanke’nin Jackson Hole’da yapacağı konuşma öncesinde fiyatların bu seviye altına sarkmasını beklemiyoruz. Fakat bu konuşma sonrası temkinli olmakta fayda var. 1,640 dolar direncini Bernanke’nin buradaki konuşmasında parasal genişleme mesajı vereceği beklentisi kırdırmıştı. Bu beklentiyi oluşturan en önemli unsur Bernanke’nin QE2 sinyalini 2010 yılında bu toplantıda vermiş olması.
2010 yılındaki toplantıda ekonomideki yavaşlamanın önemli oranda kötüleşmesi durumunda ek destek vermeye hazır olduğunu ifade eden Bernanke, altın fiyatlarında da sert yükselişe neden olmuştu. 2011 yılında ise bu beklenti yeniden konuşulmaya başlanmış fakat Bernanke, bu seferki toplantıda parasal genişleme seçeneğinin Eylül ayındaki Fed toplantıda konuşulacağını dile getirmişti. Piyasanın bu iki toplantıdaki reaksiyonu da birbirinden farklı olmuştu. 2010 yılında konuşma öncesi de güçlü görünümünü sürdüren altın, konuşma sonrası fiyatlamaya devam etmiş ve altın fiyatları hızlı yükselişini devam ettirmişti. 2011 yılında ise Bernanke’nin konuşmasından bir kaç gün önce 1,900 dolar civarından başlayan ve 1,750 doların altına kadar devam eden sert düzeltme parasal genişleme yapılmayacağına dair işaretin birileri tarafından alındığını işaret etmişti. Fakat Bernanke’nin Eylül ayını işaret etmesi ile birlikte, bu yeni beklenti fiyatları yeniden 1,900 dolar civarındaki zirveye taşımıştı. Bu yükseliş konuşma öncesinde satamayanlar için büyük bir realizasyon fırsatı olmuştu. Eylül ayındaki toplantıda da parasal genişleme mesajı çıkmamış olması altındaki düzeltme hareketini hızlandırmıştı.
Piyasalardaki en önemli kanunlardan biri tarihin tekerrür etmesi. Bu yıl da Jackson Hole toplantısı öncesinde parasal genişleme beklentisi yeniden dillendirilmeye başlandı. Bu beklenti altın fiyatlarında yukarıda bahsettiğimiz 1,640 dolar direncinin aşılmasını sağladı. Önümüzdeki birkaç gün bu açıdan önemli olacak. Fiyatların bu konuşma öncesinde 1,690 dolar seviyesinde bulunan ana düzeltmede %61,8 seviyesinin bulunduğu direnci aşması bizce düşük bir ihtimal. Fakat bu seviyeye doğru son bir yükseliş denemesi daha gelebilir. Bu yönde olacak bir hareket satış için iyi bir fırsat oluşturur düşüncesindeyiz.
Fed’in parasal genişleme mesajı vermeden önce Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) hamlelerini ve Euro Krizi’nin gelişimini izlemeyi tercih edeceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz ay piyasalarda iyimser havayı oluşturan beklenti Fed’in değil AMB’nin parasal genişleme yapacağı beklentisiydi. Henüz AMB oluşturduğu beklentiyi karşılayacak bir adım atmış değil. Bu nedenle Fed’in AMB’nin önlemlerini görmeden adım atması bizce düşük bir ihtimal. Bu nedenle biz, Bernanke’nin parasal genişleme konusunda aceleci olmayacağını düşünüyoruz. Ayrıca ABD’deki seçimler öncesi ciddi baskı altında tutulan Fed’in bu yönde alacağı karar çok tartışmalı olacaktır. Fed’in bu tartışma dışında kalmaya çalışacağını düşünüyoruz. Bir diğer neden de Fed’in piyasanın her yıl bu toplantılara şartlanmasının önüne geçmek istemesi olacaktır. Bu yönde bir şartlanma oluşması önümüzdeki yıllar için de piyasa dinamiklerini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle altın fiyatlarında konuşma öncesi kar realizasyonu başlaması bizim için şaşırtıcı olmayacaktır.
Şuan için 2011 yılındaki gibi yeni bir beklenti yaratılsa da fiyatların 1,690 direncini aşması bizce zor. Fakat biz yanılır ve Bernanke QE3 sinyalini açık bir şekilde verecek olursa 1,690 direncinin kırılmasıyla birlikte alım yapılabilir. Bu durumda 1,800 dolar civarına ve belki de biraz daha üzerine doğru sert bir hareket daha yaşanabilir. Fakat biz konuşmayı görmeden bu yönde bir pozisyon almanın riskinin getirisinden yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle şuana kadar alım yapmamış olanların şimdi almak yerine, alım için 1,690 dolar direncinin aşılmasını beklemesi bizce daha doğru bir strateji olacaktır.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]Â
Telefon: (0212) 286 30 00