“Sana ne ulan benim İran’la ilgili işlemlerimden”

Amerikalılar, Amerikan mahkemeleri vasıtasıyla küresel ölçekte işlem yapan herkese ceza kesebilecek durumdalar.

Aslında Sayın Ertuğrul Özkök’ün o nefis yazısının başlığı olmasaydı herhalde ben böyle bir başlık atmaya cesaret edemezdim. Hani o, Sayın Başbakanımızın, manasız mı manasız, “Üniversitede bira mı olurmuş?” lafı üzerine yazılmış “Sana ne ulan benim biramdan” başlıklı güzel yazıyı hatırladınız mı? Geçenlerde İngiliz Standard Chartered bankasının finans işlemlerinden sorumlu üst düzey yetkilisinin işte tam da böyle dediği konuşuluyordu. Amerikalı savcının, bankanın İran’la yaptığı işlemler hakkında, bankasına ambargoya aykırılıktan soruşturma açacağı söylentileri üzerine, İngiliz Richard Meddings’in Amerikalıya önce “Sana ne ulan benim ve dünyanın kalanının İran’la yaptığı işlemlerden” dediği söyleniyordu. Sonunda ne oldu?
O savcı o soruşturmayı başlattı. Bankanın İran’la yaptığı 375 milyar dolarlık, 60 bin adet işlemi hakkında soruşturma açtı. Bankanın hisse senetleri bu kararın duyulmasından sonraki ilk gün değer kaybetmeye başladı. Banka, hatalı işlemlerin sayısının 300’ü, tutarının ise 14 milyon doları aşmayacağını açıklamak zorunda kaldı. Hatta o “Sana ne ulan benim İran’la ilgili işlemlerimden” sözünün basına yanlış aksettirildiği de vurgulandı. Sonuç olarak banka geri adım attı. Peki, neden Amerikan savcılarından korkulması gerekiyor? Dünya nereye gidiyor? Bu durumun Ermeni Soykırım Tasarısı ile ilgili manasını görebiliyor muyuz? Gelin ben bir anlatayım.
İlk noktadan başlayayım; neden Amerikalı savcılardan korkmak gerekiyor? Hatta öncelikle, kimden korkulur? Bir kural koyduğunda, o kuralı uygulayabilecek güce sahip olandan korkulur. Koyduğu kurala uymayana ceza kesebilecek olandan korkulur. Amerikalılar, Amerikan mahkemeleri vasıtasıyla, küresel ölçekte işlem yapan herkese ceza kesebilecek durumdalar. Nasıl? Dünyanın resmi rezervlerinin toplamı 10 katrilyon dolar civarında. Bunun yüzde 60’ından fazlası Amerikan Doları cinsinden. Amerikan Doları cinsinden rezerv tutmak ne demek? Dolar cinsinden rezerv tutmak demek, esas olarak, dolar cinsinden en risksiz menkul kıymeti almak demek. Yani Amerikan Hazinesi’nin ihraç ettiği devlet iç borçlanma senedi (DİBS) almak demek. Borçlandıkça miktarı artan Amerikan DİBS’lerini dünyanın her tarafında herkes portföyünde tutuyor. Böylece Amerikan adaleti de küreselleşiyor. Beğenin beğenmeyin ama olanı görün lütfen.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir