Cari iÅŸlemler açığındaki düşüşü, yani dış kaynak ihtiyacımızdaki azalmayı ‘iyileÅŸme’ olarak nitelemek gerekir.
Haziran ayına ait ödemeler dengesi verileri açıklandı. Beklendiği gibi cari işlemler açığındaki azalma sürüyor. Son on iki ayın cari işlemler açığı 63.5 milyar dolar oldu. Bir yıl öncesinin aynı ayına kıyasla on milyar dolarlık bir azalmaya işaret ediyor bu rakam. En dikkat çekici gelişme ise enerji dışı cari dengede gerçekleşti. Yirmi yedi aydır enerji dışı cari açık veriyorduk. Haziran ayında bu sefer küçük de olsa fazla verdik. Böylelikle son on iki ayın enerji dışı cari açığı on iki milyar dolara düştü: Bir yıl öncesinin aynı ayına kıyasa yaklaşık yirmi milyar dolarlık bir azalma anlamına geliyor.
Çarklar yavaÅŸ dönüyorÂ
Dikkat ederseniz cari dengeye ilişkin gelişmeleri anlatırken ya ‘azalma’ ya da ‘düşme’ sözcüklerini kullandım. ‘İyileşme’ sözcüğünü tercih etmedim. ‘İyileşme’ diyerek niteliksel bir değişime işaret ediyor ve sonuçta bir yargıya varmış oluyorsunuz. Oysa cari açıktaki düşüşün ‘iyileşme’ olarak nitelendirilmesi hangi pencereden baktığınıza bağlı. Gelin iki farklı pencereden bakalım.
Pencerelerden ilki, büyüme penceresi. İhracatımızda ilk yarıda artış var. Ancak bu artış, 2011’de gerçekleşenin oldukça altında. Oysa ithalatımız yılın ilk altı ayında bırakın artmayı, bir yıl öncesinin aynı döneminden de düşük bir düzeyde gerçekleşti. Enerji dışı ithalatımız için bu gelişme çok daha belirgin. Dolayısıyla cari açıktaki düşüşün büyük ölçüde ithalatımızın artmamasından kaynaklandığını biliyoruz. Bunun ne anlama geldiği sanıyorum açık: Ekonomimizde çarklar yavaş dönüyor. Yılın ilk yarısındaki büyüme oranımızı yüzde 3,4 olarak kabul edelim (ilk çeyrek yüzde 3,2 idi). Bu, potansiyelimizin altında bir büyüme oranı. Potansiyelimizin altında büyüyeceğimiz 2012’de cari işlemler açığımızın düşebileceği alt sınır (milli gelire oran olarak) yüzde 7-8 aralığında olacak. Eskiden bu kadar yüksek bir cari açığı rüyamızda görsek hayra yormazdık. Bu pencereden bakıldığında, cari açıktaki düşüşü ‘iyileşme’ olarak nitelemek, kuşkusuz, mümkün değil.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.