Avrupa Borsalarında “Japonya” EndiÅŸesi

Avrupa hisse senetleri, Japonya’da büyümenin beklenenin oldukça altında çıkmasının küresel ekonomik yavaÅŸlamanın derinleÅŸmekte olduÄŸu endiÅŸelerini artırması sonrası düştü. Böylelikle, 10 haftadır üst üste yükselen gösterge endeks Stoxx Europe 600 yönünü aÅŸağı çevirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü.

Solarworld AG, daha düşük gelir büyümesi tahmininde bulunmasının ardından yüzde 10 geriledi. Julius Baer Group Ltd., Bank of America Corp’un Merrill Lynch refah yönetimi bölümün ABD dışındaki kısmını satın alma konusunda anlaşmaya varması sonrası yüzde 1.2 düştü. Standard Chartered Plc, para aklama suçlamaları konusunda New York regülatörleri ile anlaşmak için görüşmeler yaptığı haberleri ile birlikte yüzde 1.3 değer kazandı.

Stoxx 600 Endeksi, geçen hafta 19 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaÅŸmasının ardından, bugün yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 08:05’te 269.41 puana indi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Bugün açıklanan veriler, Japonya’da deprem sonrası yeniden inÅŸanın desteklediÄŸi büyümenin, tüketici harcamalarındaki büyümenin neredeyse durması ve ihracat artışlarının azalması sonrası etkisini kaybettiÄŸini gösterdi.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, yılın ikinci üç aylık döneminde yıllık yüzde 1.4 geniÅŸledi. Ekonomi yılın ilk çeyreÄŸinde, revize rakamla yüzde 5.5 büyümüştü. Bloomberg News’un anketine katılan 24 ekonomistin beklentilerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 2.3 büyümesi bekleniyordu. DüzeltilmemiÅŸ fiyatlarla, GSYÄ°H yıllık bazda yüzde 0.6 daraldı.

Stoxx 600 Endeksi 10 AÄŸustos’ta, Çin’de ihracat artışındaki çöküşün dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin de yavaÅŸlamakta olduÄŸu iÅŸaretlerini desteklemesi sonrası düşmüştü. Ancak Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için ilave teÅŸvikleri uygulamaya koyacağı beklentisi ile, 10 haftadır ard arda yükseliyor ve bu, Ocak 2006’dan bu yana en uzun süreli haftalık çıkış dönemini iÅŸaret ediyor.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir