Dönüştürücü olabilmenin yolu, öncelikle farklı olduğunuzun farkına varabilmektir.
Geçenlerde Tunus’ta bir işadamı, “Sizin bakanların yanlarında yüzlerce iş -adamı ile ziyarete gelmeleri tüylerimi diken diken ediyor” dedi. Ona göre, kendi yaptığına benzer iş yapanların Tunus’a mal satayım diye gelmesi son derece rahatsız ediciydi. Rakiplerini ordular halinde etrafta dolaşırken görmek, moralini bozmuştu. Tunus bugüne kadar dışa kapalı bir ülkeydi, hatırlatayım. Bizim 1980’lerdeki halimize benziyorlar. Ama bakın onlar daha bizim geçtiğimiz yolları bilmiyorlar. Türkiye’nin bu bölgeye yönelik dönüştürücü bir dış ekonomik ilişkiler stratejisine ihtiyacı vardır. 1980’de lazım değildi. Bugün lazımdır. Artık bakanlarımızın her ülkeye giderken, yanlarına bir uçak dolusu işadamı götürme stratejisini gözden geçirme zamanıdır. Gelin bakın neden?
Ben Türkiye’nin dış ekonomik ilişkiler stratejisinin artık çağdışı kaldığını düşünüyorum. Turgut Bey zamanında mana ifade eden bu strateji artık antikadır. Nedir Türkiye’nin antika dış ekonomik ilişkiler stratejisinin özü? Stratejimizin özü, “numuneleri al, git malı sat, parayı kap ve koşarak memlekete geri dön” biçiminde özetlenebilir. O vakit anlamı vardı ama artık yoktur. Artık yeni şeyler yapma zamanı gelmiştir.
Birincisi, artık karşımızdaki pazarlar, Türkiye’nin gelişme alanları değişmiştir. Değişiklik hem nicelikle hem de nitelikle alakalıdır. Nicelik açısından bakarsanız, Avrupa pazarları dışındaki pazarların mal talebi son derece küçüktür. Ayrıca bu yeni pazarları hedefleyen malların hem teknolojisi, hem de kalitesi daha düşüktür. Nitelik açısından bakıldığında ise, bu yeni hedef ülkelerin hemen hepsi kendi içine kapalı ve kurumsal altyapısı halen gelişmekte olan ülkelerdir. Bu ülkelere yönelik olarak tasarlanacak, dış ekonomik ilişkiler stratejisinin, hedef ülkeyi dönüştürücü özellikler taşıması gerekmektedir. Halbuki dün, “parayı kap ve gel” stratejisi ilk tasarlandığında, hedefimizde Avrupa pazarları vardı. O günün politika çerçevesinin ilgili ülke açısından dönüştürücü olması gerekmiyordu. Bugün gerekiyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.