Piyasalar Nefesini Tuttu Bekliyor

Bugün toplanmaya başlayan Para Politikası Kurulu (FOMC) yarın bir karara varacak. Büyümenin  % 1.5’e düştüğü, enflasyonun FED’in hedefi olan % 2 ile uyumlu olduğu, işsizlik oranının % 8.2’de seyrettiği ABD’de merkez bankasına ilişkin beklentiler artmış durumda. Varlık alımından uzun vadeli faizlerin düşük kalacağına dair garanti vermeye kadar geniş bir seçenekler yelpazesi olan FED’in ne yapacağı merakla izleniyor. Bloomberg’in yaptığı bir ankete göre ise katılım sağlayan 58 ekonomistin % 88’i bu toplantıdan genişlemecei bir karar çıkmasını beklemiyorlar. Katılımcıların  % 48’i Eylül toplantısında parasal genişleme beklerken 48 katılmcıdan 34’ü hem hazine tahvili hem de mortgage bazlı tahvil alımı bekliyorlar. Katılımcıların ortalama varlık alımı büyüklüğü beklentileri ise 600 milyar dolar.

ABD’de hisse senetleri realizasyona maruz kalırken S&P 500 Endeksi günü % 0.05 gerileyerek 1.385 puandna tamamladı. Vadeli işlemlerde ise Asya’daki olumlu havanın etkisiyle % 0.38’lik yükseliş yaşanıyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvili % 1.5189 bileşikten günü tamamladı. Dolar Endeksi 82.71’den işlem görüyor.

SONRA ECB, AVRUPA, TÜRKİYE…
ECB’den gelebilecek açıklama ya da olası eşgüdümlü darbelerin kuvvetli olacağı beklentisiyle Avrupa varlıkları yükselmeye devam ediyorlar. Perşembe günü yapılan Draghi konuşmasından önce % 7.7 bileşiği geçen İspanyol 10 yıllık bileşik faizi günü % 6.613’ten tamamladı. Aynı vadedeki İtalyan 10 yıllıkları % 6.02’den günü kapattı. 10 yıllık Türk tahvilinin bileşik faizi % 8.19’dan seansı bitirdi. Gösterge niteliğindeki tahvil ise % 7.77 seviyesinden alıcı buldu.

Bugün Avrupa’da karlar yakındna izleniyor. Deutsche Bank, BBVA ve UBS gibi bankaların kar açıklamaları beklentilerin altında kalırken Türkiye’de ise Garanti Bankası bilançosu fiyatlanacak. 718.5 milyon TL net kar açıklayan bankanın analistler tarafından oluşturulan net kar beklentisi 746 milyon TL ve geçen yılki net karı ise 943.2 milyon TL olmuştu. Bankanın hisseleri dünkü işlemlerde % 0.56 yükselmişti. Yılbaşından bu yana % 22.03 artış kaydeden hisseler  % 31.23 prim yapan bankacılık hisselerinin gerisinde kalmış durumda. Hisse senetlerinin de bugün yakından seyredeceği veri Haziran ayı dış ticareti olacak. Ekonomistlerin ortalama beklentisi 8 milyar dolar düzeyinde.

ASYA’DA YEŞİL BEKLEYİŞ
FED ve ECB’nin riskli varlıklara destek vereceğini düşünen analistlerin tavsiyeleri ve yatırımcıların da katılımıyla Asya hisseleri ralli yapmaya devam ediyor. MSCI Asya Endeksi % 1.1 yukarıda. Endeks bileşenlerinden Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 1.13 artıda. İşsizlik verileri beklentilerin altında kalan ve % 4.4 beklenirken % 4.3 işsizlik açıklayan ülkede kişisel harcamalarda ise gerçekleşmeler beklentilerin altında kalmış durumda. Dolar / Yen 78.26’da ve Yen değer kaybediyor. 10 Asya para birimindne oluşan ADXY Endeksi % 0.05 primli. Çin’de canlandırma paketi beklentileri büyürken yeni hisse senedi düzenlemelerinin ardından bazı şirketlerin borsa kotundan çıkabileceklerine ilişkin beklentilerle fiyatlamalar karmaşık hale gelmiş durumda. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.23 primli ve gündüz seansındaki eksilerini geri çevirmiş durumda. Hindistan Merkez Bankası (RBI) 2013 enflasyon hedefini % 6.5’ten 7’ye yükseltti. Aynı yıla ilişkin büyüme beklentisi % 7.3’ten % 6.5’e indirildi. Politika faizi olan repo oranı % 8’de sabit tutulurken zorunlu karşılıklar % 24’ten % 23’e indirildi. Açıklamların ardından Sensex Endeksi % 0.33 düşüş sergiliyor.

EMTİA BEKLEYİŞTE
24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.44 yükselirken petrol fiyatı sakin seyrediyor. ABD tipi ham petrol 89.78 dolardan alıcı buluyor. Euro / Dolar 1.2274’ten alıc buluyor. Dolar / TL ise 1.80’in altına kaymış durumda. Diğer Gelişen Piyasa kurlarında da cılız alımlar yaşanıyor. Değerli madenler güne küçük çaplı alımlarla başladılar. Spot altın ons başına 1.623 dolarda, nakit gümüş ise 28.2050’de. Son günlerin popüle emtası tahıllarda alımlara devam ediliyor. Dün açıklanan ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre kötü durumda olan soya ve mısırın oranı artmış durumda. COMEX yakın vadeli bakırda ise % 0.56’lık yükseliş ekranlara yansıyor.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir