Dün Yokmuş Gibi Davranmamak…

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik kapsamını genişleterek atıl kalmış fabrika binalarını ve atıl kamu binalarını kapsama alacaklarını böylece arsa üretilmesi zor olan alanlar ile 5.ve 6.bölgelerde yatırımları hızlandıracaklarını açıklıyor. Bu açıklama bana bu konuda geçmişteki uygulamaları hatırlattı. O nedenle envanter çıkarılırken dünün olumsuz sonuç veren uygulamalarının eksiklerinin ele alınmasının uygun olacağını düşünüyorum.
Bundan 20 yıl kadar önce Adıyaman’a doğru gidiyorduk. Çok güzel bir çevreden geçen yolda Adıyaman’a yanaştığımız sırada sağlı sollu birbiri ardından yarım kalmış fabrika binaları ile karşılaşmış ve onların Özal döneminde alınan teşviklerle başlatılmış sonra yarım kalmış atıl yatırımlar olduğunu öğrenmiştik. Hatta bu atıl binalardan birinin önünde durup, içersine bağlanmış ve otlamakta olan hayvanın resmini çekip yayınlamıştık.

Beş altı yıl sonra Adıyaman eski Sanayi Ticaret Odası başkanı Zafer Ersoy ile dönemin TGSD Başkanı Umut Oran kente tekstil kümelenme çalışmaları yaparlarken bu atıl yatırımların bir kısmı yeniden devreye alınabilmişti.

Bu yarım kalmış yatırımlara ait binalar meselesi bundan 10 yıl kadar önce bir kez daha Ecevit iktidarı döneminde gündeme gelmişti. 2000 yılının Kasım ayında “İşletme sermayesi nedeniyle yarım kalmış, işletmeye girememiş yatırımların teşviki” konusunda bir kararname çıkarılarak yüzde 30-50 oranında tamamlanmış yatırımların 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli kredi ile teşviki planlanmıştı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir