Euro Bölgesi’nde Ekonomik Güven Eriyor

Euro Bölgesi’nde ekonomik güven, Temmuz ayında, ekonomistlerin tahmininden daha fazla düşerek, son üç yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, hükümetlerin borç krizini kontrol altına almada zorluk çekmeleri ile birlikte, ekonomik gerilemenin üçüncü çeyreğe de sarkabileceğini işaret ediyor.

Euro Bölgesi üyesi 17 ülkenin iş dünyası ileri gelenleri ve tüketicilerinin güvenini gösteren endeks, Haziran ayındaki seviyesi olan 89.9’dan Temmuz ayında 87.9’a indi. Buı, Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News’un anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 88.9’a düşmesi bekleniyordu.

Avrupa hükümetleri, güveni olumsuz tkileyen ve geçen ay İspanya ve Kıbrıs’ı da kurtarma istemek zorunda bırakan borç krizini önlemede zorluk çekiyor. Bugün Frankfurt’ta ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ile biraraya gelecek olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylemişti.

IHS Global Insight Avrupa ekonomisti ve ikinci çeyrekte yüzde 0.3 daralma tahmininde bulunan Howard Archer, “Euro Bölgesi’nin gayrı safi yurtiçi hasılası, üçüncü çeyrekte daha da daralacak gibi görünüyor” dedi ve “Bu zayıflık, 2 Ağustos’taki para politikası toplantısında, daha somut tedbirler alması için, Avrupa Merkez Bankası üzerindeki baskıyı daha da artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, İspanya’nın bankalarını iyileştirmek için 100 milyar euroya (123 milyar dolar) kadar dış yardım çağrısında bulunması ile birlikte, son üç ayda yüzde 7.4 değer kaybetti. Avrupa ortak para birimi, dolar karşısında bugün yüzde 0.5 düşerek, Brüksel saati ile 12:05’te 1.2277 dolara indi.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir