Türkiye’de iÅŸ yaparken not tutma, anıları kayı da alma pek geliÅŸmemiÅŸtir. O yüzden yakın zamana kadar iÅŸadamlarımızın, sanayicilerimizin ve kurum yöneticilerimizin anı kitapları çok az yayınlanılırdı. Son yıllarda biraz arttı. Bunlardan biride Turhan Onur’un “Sanayide Bir Mühendisin 60 Yılı” MESS tarafından yayınlandı…
Sivil toplum kuruluşları (STK) kendi alanlarının derin kazıcılarıdır. Bulundukları alanın dünü ile bugünü ve yarını arasında köprü kurmaları onlara bu özeliği kazandırır. Bu da önemli kayıt ve envanter tutma alışkanlığı olmayan ülkemiz açısından çok önemli bir birikimi ortaya çıkarır.
Anı yazmak, baÅŸarılarını, baÅŸarısızlıkları, önlerine çıkan engelleri nasıl aÅŸtıklarını anlatmak, bizim sektörlerimizin önderlerinin özellikleri arasında yeni yeni yer alıyor. YaÅŸadıklarını belleklerinden notlara aktaran bazı sektör önderleri artık ya kendileri bunu kağıda döküp kitaplaÅŸtırıyorlar. Ya da notlarını anlatımlarıyla pekiÅŸtirip, eli kalem tutuÄŸuna inandıkları bir gence yazdırıyorlar. Hangi türü olursa olsun bu anılar, sektörlerin ve STK’ların belleÄŸine katkıda bulunup, derinliÄŸini artırıyorlar. O alana ilgi duyanların daha saÄŸlıklı bilgi edinmesine imkan saÄŸlıyorlar.
Yayına özel ilgisi olan ve Harvard Business Review kitaplarını çevirterek önemli bir çalışmaya da imza atıyor. Bu kez, “Sanayide Bir Mühendisin 60 Yılı” kitabıyla Turan Onur’un anı kitabını sunuyor. Bunun bütün sektör kuruluÅŸları ve STK’lar için bir öncü adım olmasını dilerim. Onlarda kendi sektörlerinde ve kurumlarında görev yapmış olan liderleri anı yazmaya zorlayıp, onların anılarını basarak topluma sunarlarsa ekonomimizde önemli yeri olan sektör kuruluÅŸları ve STK’ların bilgi birikimlerini artırıp, belleklerine katkı saÄŸlarlar.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.