Seans İçinden – 30 Temmuz 2012 -16:50

16:50

Endeks tahmin ettiğimiz gibi 64 bine kadar geriledi ve hemen bu seviyenin üzerini destek yaptı. Bu arada ilginç gelişmeler de oldu. Avrupa yukarı doğru giderken, biz hafif düşüş trendindeydik. Biraz negatif ayrışmamız vardı. Saat 15.20’den itibaren yavaş yavaş yükseliş başladı ve daha sonra hızlanarak endeksi 65 bin seviyesine kadar taşıdı.  Aslında ilk seanstaki ve i,kinci seansın ortalarına kadar olan gerileme endeksin güç toplamasını sağladı. yabancı payı  daha önce ulaştığı ve çok güçlü direnç olan 63.22 seviyesini aştı ve 63.41 seviyesine ulaştı. 63.22 seviyesi Nisan 2011’den bu yana yukarı kırılamamıştı. GOP’larla karşılaştırıldığında ise, birçok GOP’u şu an geride bırakmış ve pozitif ayrışmış durumdayız. Bugünkü hacim ve fiyat gelişmelerine baktığımızda ise, yeni bir sert hareket başlamış görünüyor ve bu hareket geçen cuma günü ilk yaptığım yorumda da belirttiğim üzere, endeksi 67.750 ile 70.000 aralığına kadar taşıyabilir. Şu an için artık 63.500 seviyesi önemli bir destek oldu ve stoplar bu seviyeye konmalı. herhangi bir sebepler 63.500 aşağı kırılacak olursa stop yapmak gerekecek aksi halde fazla al-sat’a girmeden beklemek gerekecektir. Pzoisyon alanlar fazla kağıt değiştirmesinler. Bu tür zamanlarda en büyük hata yükselen kağıtların eşine takılmaktır. Bugün peşine takıldığınız kağıt yarın düşer veya bir hafta yerinde sayabilir. Dolayısıyla aldığınız pozisyonları fazla bozmadan, trendin sizi yükseltmesine izin vermelisiniz… Hayırlı iftarlar, sağlıcakla kalınız…

10:50

Borsa, avrupa’da endekslerin yukarı yönlü açılmasıyla birlikte yükselişle açıldı ve en yüksek 64.742 seviyesini gördü. Şu an ise 64.500 civarında bulunuyor. Açılış sonrasında alsında biraz gerileme olması ve endeksin hafif aşağı eğimli yatay sıkışık gitmesi daha sağlıklı olurdu. Bunun yerine yükselişle açılması ve yukarı gitme çabasının devam etmesi ileride yorgunluk oluşturacaktır. Aslında ralli tipi yukarı yönlü hareketlerde bir miktar geri çekilmeler iyidir, çünkü piyasaya girmek isteyip daha önce girmemiş olanlar da girme imkanı bulurlar.  Şu an tamamıyla dış piyasalara paralel bir seyir izliyoruz. Avrupa borsaları artıda bulunurken, ABD future’ları yüzde 0.30 civarında aşağıda bulunuyor. Piyasalarda genel olarak bir bekleyiş hakim. Bu arada İtalyan ve ispanyol faizlerinde hafif geri çekilmeler devam ediyor.  Endeksin bir miktar gevşeme yaparak  64.000 civarına kadar gerilemesini ve 63.750-64.000 aralığında destek oluşturmasını bekliyorum. fakat ralli tipi yükselişlerde bazen aniden çok hızlı 500-600 puanlık yükselişler de gelebiliyor. Bu tür bir durumda daha önceki tepe seviye destek oluyor. Eğer AVrupa’daki genel olumlu hava ABD’yi de etkilemeye başlarsa bu tür hareketler de oluşabilir.  Bir sonraki yorumum saat 16:45’de.

 

08:45

Geçen hafta piyasaları coşturan etki ortadan kalkıyor mu?

Bu haftaya başlarken, euro/dolar paritesi hafif aşağı hareket ederken, ABD borsaları future’ları da yüzde 0.25-0.35 arasında geri çekilmiş durumda.  Haftanın ilk gününün sabahında ekonomi sayfalarına düşen haberlere baktığımızda çok yeni birşey yok. Eurogrup Başkanı Juncker, Avrupa kurtarma fonu ve AMB’nin yakın zamanda euroyu kurtarmak için harekete geçeceğini söyledi. Bu arada Merkel ve Monti, Euro’yu kurtarmak için herşeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Fakat Desutsche Bank geçen hafta cuma günü piyasalara yansıyan raporuna göre; AMB’nın bu hafta QE yapmasının daha olası olduğunu öngören DB, özellikle Merkel ve Hollande’nin Draghi’ye paralel açıklamalarından sonra bu olasılığın güçlendiğini ifade etti.  Ancak, AB sistemi içinde PIIGS krizine kalıcı çözümler bulmak öngrülemeyen engeller yüzünden kolay değil. Örneğin, Alman Anayasa Mahkemesinin  12 Eylül’de ESM aleyhinde karar vermesi tüm oyunu bozabilir.

Bu arada Merill Lynch, Suriye’nin fiyatlanmadığını söyledi. Atilla Yeşilada’nın bu konudaki haberi şöyle;

“Geçtiğimiz hafta İstanbul ve Ankara’da iş çevreleri ve kamu kurumlarını ziyaret eden Merrill Lynch (ML) ekonomi ekibi, artık sokakta herkesin Suriye konuştuğunu gözledi.  ML, piyasaların “başka yöne bakmayı”  tercih ettiklerini, fakat bu riske dikkat etmeleri gerektiği yorumunu yaptı.

16 aydır süren Suriye savaşının F4 jetinin düşürülmesine rağmen Türk kamuoyunun çok dikkatini cezbetmediğini öne süren, ML Kuzey Suriye’nin PKK ve yandaşı PYD tarafından işgal edilmesinin ardından durumun değiştiğini ifade etti. Kamuoyunda bağımsız Kürt devleti endişelerinin arttığını,  artık bir numaralı siyasi gündem maddesinin Suriye olduğu da gözlendi.

Yatırımcıların halen “başka taraflara bakmayı tercih ettiğini gözleyen ML, eğer Esat rejimi yıkılır da Türkiye açısından tehlikeli siyasi dinamikler oluşursa, yatırımcı algılamasının aniden değişebileceği uyarısında bulundu.

Suriye’den kaynaklanan risklerin rakamlara dökülmesinin zor olduğu kabul eden ekip, yine de piyasaların risk primlerini hiç artırmayarak bu konuda aşırı rahat davrandığını iddia etti.”

Bu sabahki gelişmelere bakarak, piyasanın bir miktar aşağıda açılabileceğini ve yaklaşık 200-300 puan aşağıda başladıktan sonra 63.500 seviyelerini destek yaparak yatay hareket yapmasını bekleyebiliriz. En güçlü destek 62.300’de bulunuyor olup, endeksin 63.500 -64.500 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. Yukarıdaki haberde de belirtildiği üzere piyasalar Suriye riskini fiyatlamıyor ve bence sıcak bir müdahale olana kadar da fiyatlamazlar. Ama sıcak bir çatışma vs olursa o zaman çok sert hareketler görürüz. Bu nedenle pozisyon almış olanlar, stop seviyelerini izlemeliler. Bir sonraki yorum saat 11:00’de.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.