Yunanistan’ın drahmiye geçmesinin ardından İspanya’nın da Peseta’ya dönmesi konuşulmaya başlandı. Benim önerim, eski para birimlerine dönmektense, euroyu ikiye bölmek. Akdeniz’in güneyindeki sorunlu ülkeler (İrlanda da dahil edilebilir) Güney Euro; ekonomileri sağlam, diğerlerini finanse eden kuzey ülkeleri de Kuzey Euro kullanacaklar. Durumunu düzelten Kuzey Euro’ya çıkabilir, durumu bozulan da Güney Euro’ya inebilir.
Yunanistan’ın Drahmi’ye geçmesi konuşuluyordu aylardır. Şimdi de İspanya’nın Peseta’ya dönmesi konuşulmaya başlandı! Pazartesi günü derecelendirme kuruluşu Moody’s; Komşu’nun euro birliğinden çıkması ve İspanya ile İtalya gibi ülkelere yardım gerekeceği ihtimalinin belirsizliği artıyor olmasından dolayı; Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un AAA olan notlarının görünümünü negatife çevirdi. Moody’s bununla da yetinmedi ve Salı günü de Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) görünümünü (“ana sponsorlarının” görünümlerini indirdiğinden dolayı) negatife düşürdü! Görünümler, notlar düşerken, İspanya ve İtalya tahvil getirileri yeni yükseklere/zirvelere çıkıyor.
AB bölgesindeki “borç krizi” artık iyiden iyiye arap saçına dönmüş durumda. Zayıf ekonomisi olan ve yüksek faizlere “maruz” kalan ülkelerle, bunları bir anlamda fonlayan ve borçlanmasına “eksi faiz ödeyen” ülkeler arasındaki uçurum git gide büyüyor. Bu aşamadan sonra AB’nin önündeki seçenekler azalıyor. Yapılması gereken “daha federal” bir yapıya gidilmesi. Bu kolay bir süreç olmayacak. Bazı ülkeler “bağımsızlıklarından taviz vermek” zorunda kalacaklar. Hangi ulus buna razı olur, ciddi bir soru işareti. Ancak bu olmadan ortak bir maliye politikası, ortak bir borçlanma politikası yaratmak oldukça zor. Bunlar olmadan da “borç krizine” makul bir çözüm üretmek de güç.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.