İhtiyaç Kredileri 80 Milyara Yaklaştı, BDDK Frene Bastı

5 ayda yüzde 22 artarak 76.35 milyar liraya ulaşan ihtiyaç kredilerinde talebi azaltmak amacı ile, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, geçen hafta sonu yaptığı yeni düzenleme ile, taşıt ve konut kredileri dışında ki tüketici kredilerinde karşılık oranlarını  arttırdı.

BDDK verilerine göre, 10 Haziran 2011 itibarıyla 200,4 milyar lira büyüklüğünde ki bireysel kredilerin,  153 milyar lira tutarındaki bölümünün tüketici kredilerinden, tüketici kredilerinin ise yüzde 46’sının konut kredilerinden, yüzde 4’ünün taşıt kredilerinden, geri kalan yüzde 50’sinin ise ihtiyaç kredileri ile diğer tüketici kredilerinden oluştuğu görülmekte. Genel toplamda, 153 milyar liraya yaklaşan tüketici kredilerinin % 50’sini oluşturan ihtiyaç kredilerinde şu an ki uygulanan sistem’de, kredilere uygulanan uzun vade ve düşük taksit uygulaması, talebin artmasında en önemli etken olarak gösterilmekte.

BDDK’nın  hane halkı gelir  analizine göre, toplam yükümlülüklerin ( borçların ) toplam varlıklara oranında da büyük artış gözlenmekte. 2009 yılı  Aralık ayında, % 29,6 seviyelerinde bulunan  varlık / borç oranı; Mart  2011 itibari ile, % 35,1 seviyesine ulaşmış durumda.

Hane halkının,  varlık / borç oranını analiz edecek olursak, aynı paralellikte   bireysel krediler / toplam tasarruf mevduat oranı da hızla artış göstermeye devam ediyor.  Küresel finans krizinde, % 48 seviyelerinde olan bu oran, Nisan 2011 itibariyle % 54 seviyelerine yaklaşmış.

Önümüzde ki ayları analiz edecek olursak, ekonomiyi soğutmak amacı ile, BDDK, ve TCMB’nin mevcut tedbirlerin yeterli olmaması durumunda, yeni önlemleri devreye sokması kuvvetle muhtemel görülmektedir. Alınan yeni tedbirlerin, piyasalar tarafından nasıl algılanacağı, cari işlemler açığı ve büyüme oranlarına nasıl yansıyacağının cevabını 2011 yılı üçüncü ve dördüncü çeyreğinde görebileceğiz.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir