Piyasalarda “Çin ve Avrupa” EndiÅŸesi

Uluslararası piyasalar, Çin’in emlak piyasasında uyguladığı kısıtlamaları sürdüreceÄŸi yolundaki haberler ve Avrupa borç krizinin küresel büyümeyi olumsuz etkilediÄŸi yolundaki endiÅŸelerin artmasından olumsuz etkileniyor. Bu ortamda, hisse sentleri düşerken, petrol son dokuz haftanın en yüksek seviyesinden geriledi. Euro önemli para birimelrinin büyük bölümü karşısında deÄŸer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi ve Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, Londra saati ile 08:04’te yüzde 0.2 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Euro, Avrupa maliye bakanlarının bugün Ä°spanya bankalarına yardım için koÅŸulları telekonferans yoluyla görüşmelerinden önce, dolar ve yen karşısında yüzde 0.1 düşerken, Almanya’nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 11’nci gün üst üste sıfırın altında kaldı.

HSBC Holdings Plc. hisse senedi stratejisti Steven Sun, “Piyasa için, ortam oldukça zorlu olmaya devam edecek” dedi ve “Merkez bankaları küresel anlamda, finans piyasalarındaki volatiliteyi düşürmek ve aÅŸağı yönlü büyüme risklerini önlemek için para politikalarını gevÅŸetiyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Resmi haber Ajansı Xinhua’nın bir hükümet sirkülerine dayandırdığı haberine göre, Çin emlak piyasasındaki kontrolleri gevÅŸetmeyecek ve hükümet, konut politikalarını gevÅŸeten yerel yönetimlere, bu kısıtlamaları “sıkı bir ÅŸekilde uygulamaları” talimatını verdi. Societe Generale SA’ya göre, karını açıklayan borsaya kote 760 Çin ÅŸirketinin yarıdan fazlası, geçen yıla göre daha düşük kar etti ve bu sayı, 2009 yılının ilk altı ayından bu yana en kötü dönemi iÅŸaret ediyor.

ABD’de ise, Bloomberg News’un derlediÄŸi verilere göre, S&P 500 Endeksi’nde ÅŸimdiye dek karını açıklayan 110 ÅŸirketin yüzde 71’i, analistlerin tahminlerinden daha iyi kar etti. Bu grubun karı yüzde 0.7 düştü.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir