İstihdam, Kredi Hacmi ve Büyüme

Ä°ÅŸgücü piyasasına iliÅŸkin en güncel veriler Nisan 2012 dönemine ait. Buna göre iÅŸsizlik oranı yüzde 9.0, iÅŸgücüne katılım oranı yüzde 49.6 ve istihdam oranı yüzde 45.2 oldu. 2011’nin aynı döneminde ise durum şöyleydi: Ä°ÅŸsizlik oranı yüzde 9.9, iÅŸgücüne katılım oranı yüzde 49.9 ve istihdam oranı yüzde 44.9. Mart döneminde iÅŸsizlik oranında bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla gerçekleÅŸen 0.9 puanlık azalmanın bir kısmı iÅŸgücüne katılımdaki düşüşten kaynaklandı. Bir kısmı da istihdam oranın artmasıyla gerçekleÅŸti. Mevsim etkisinden arındırılmış veriler ise, iÅŸsizlik oranının yüzde 9.4 ile yüzde 9 aralığında katılaÅŸtığına iÅŸaret ediyorlar. Nisan döneminde iÅŸsizlik oranı bu aralığının alt sınırının çok az üzerinde gerçekleÅŸti: Yüzde 9.03.
Mevsim etkisinden arındırılmış verilerin işsizlik oranındaki temel dinamiği (kriz dönemleri dışında) yansıttıkları belirtilebilir. İşsizliğin uzunca sayılabilecek bir süre yüzde 9.4 ile yüzde 9 aralığında kalması da, yılın ilk çeyreğinde ekonomideki belirgin yavaşlamanın olumsuz bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Diğer göstergelerdeki gelişmelerle birleştirildiğinde ise, en azından ikinci çeyreğin ilk ayındaki ekonomik faaliyet hacminin ilk çeyrektekinden farklı olmadığı anlaşılıyor. Mayıs ayı için ise hem değişmeyen bir faaliyet düzeyine hem de bir miktar kıpırdanmaya işret eden göstergeler var.
Bu ikinci tür göstergelerin başında kredi hacminde son haftalarda görülen artış geliyor. Haftalık kredi verileri nisan ayının başından bu yana kredi arzının artış hızının yükselmekte olduÄŸunu ortaya koyuyor. Merkez Bankası genellikle kredi geliÅŸmelerini on üç haftalık ortalama kredi deÄŸerlerinin bir dönem öncesine göre deÄŸiÅŸim oranlarını yıllıklandırarak raporluyor. Böyle ölçülen ‘dönemlik’ kredi artış hızlarına iliÅŸkin önemli noktalar şöyle: Mart 2012 ortalarından itibaren lira cinsinden kredi arzında tekrar bir hızlanma belirleniyor. Birkaç rakam durumu daha açık ortaya koyacak: 2011’in ilk yedi ayındaki dönemsel deÄŸiÅŸimlerin ortalaması yüzde 35.7. 2012’nin sonlarına doÄŸru yavaÅŸlıyor ve yılın son üç ayında yüzde 18.8 oluyor. Bu deÄŸer 2012’nin ilk üç ayında yüzde 15.2’ye düşüyor. Ä°kinci üç ayda ise yüzde 26.9’luk bir ortalama var. Haziran ayındaki haftalarda ise kredi artış hızı yüzde 30’a yükseliyor. Tüketici kredileri ve bireysel kart kullanımında da benzer bir eÄŸilim saptamak mümkün.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir