İki düşük ihtimal: Fed ve TCMB


Geçtiğimiz hafta yukarı gidemeyen ama düşmek de istemeyen bir İMKB izledik. Yurtdışında ise karışık bir görünüm vardı. Avrupa’da görünüm İMKB’ye benzer iken, ABD’de endeksler haftanın son günü hariç satıcılı bir seyir izledi. Buna karşın haftanın son günü gelen alımlarla endeksler kayıplarını geri aldı. Yurtdışına baktığımızda Euro Bölgesi krizinin gelişimi haricinde bu hafta için ön plana çıkacak önemli bir haber ya da beklenti yok. ABD tarafında ise Salı günü açıklanacak sanayi üretimi ve kapasite kullanımı rakamları ile bu hafta Fed Başkanı Bernanke’nin yapacağı sunumlar çok önemli olacak. Ayrıca Salı günü açıklanacak Fed toplantı tutanakları da (Beige Book) önemli gündem maddeleri arasında. Özetle bu hafta Euro Krizi’nde yeni bir sürpriz yaşanmazsa bu haftanın ana aktörü ABD ve ABD Merkez Banaksı Fed olacak.

Fed açıklamaları önemli ama beklenti düşük

Geçtiğimiz haftalarda gelen açıklama ve verilerden Fed’in yeni bir parasal genişleme için bir süre daha beklemeyi tercih edeceğini anlıyoruz. Bizce istihdam rakamlarındaki artış hızı düşük olsa da gelen veriler Fed’i yeni bir parasal genişlemeye zorlayacak derecede kötü değil. Fed bir süre daha ekonominin kendi dinamikleriyle toparlanmasını bekleyebilir. Temmuz ve ağustos ayı içerisinde istihdam verilerindeki sıkıntı devam edecek olursa yılın son çeyreğine girmeden 6 Kasım 2012 Başkanlık seçimleri öncesinde Ağustos sonu eylül başı gibi Fed’den ya da hükümetten piyasaları rahatlatacak bir hamle gelebilir. Bu nedenle şuan için özellikle de bu hafta için Fed’den piyasalarda ralliye enden olacak bir açıklama beklemiyoruz.

Politika faizlerinde indirim beklemiyoruz

İçeride ise Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararını bekliyor olacağız. Son dönemde gelişmekte olana bazı ülkelerde gelen faiz indirimleri TCMB’nin de bu yönde bir adım atabileceği beklentisi doğurdu. Yılsonuna kadar Türkiye’nin notunun artacağı ve yatırım yapılabilir seviyeye çıkacağı beklentisinin yanında faiz indirimi beklentisinin de İMKB’nin pozitif ayrışmasında önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz.  Makro verilerde sağlanan iyileşme, özellikle de yumuşak iniş senaryosunun gerçekleştiğine dair görüşler, cari açıktaki düşüş eğilimi ve enflasyondaki hızlı düşüş TCMB’nin büyümeye destek vermek için faiz indirimi yapabileceği yorumlarına neden oluyor. Bu konuda bizim görüşümüz TCMB’nin politika faizlerinde (haftalık faizler) herhangi bir değişiklik yapmayacağı yönünde. Bunun nedenine gelince, henüz küresel piyasalarda istikrar sağlanamamış durumda ve risk iştahı hala çok düşük seviyelerde seyrediyor. Türkiye’ye dair pozitif beklentiler sermaye girişini desteklese de faizlerdeki yeni bir düşüş sermaye girişini hızlı bir şekilde düşürebilir. Ayrıca sağlanan iyileşmeler özellikle cari işlemler açığında henüz istenilen düzeyde değil. Olası bir dış şokun kurlarda neden olacağı artış ya da sancılı bir süreç geçiren Ortadoğu kaynaklı bir petrol şoku da enflasyonda sağlanan kazanımların bir bölümünü geri alabilir. Bu nedenle TCMB’nin verilerde istikrar sağlanana kadar şu anki duruşunu devam ettireceğini düşünüyoruz.

Düşük ihtimal de olsa faiz koridoru daraltılabilir

TCMB’nin politika faizlerinde bir değişikliğe gitmesini beklemezken,  TCMB gecelik faizlerde borçlanma faizini %5’te tutarak ve borç verme faiz oranında da bir miktar indirim yaparak faiz koridorunu daraltabilir. TCMB’nin son kararında borç verme faiz oranı %11,5’te sabit tutulmuştu. Bu yönde bir karar alınacak olursa piyasada sınırlı bir iyimserlik oluşturabilir. Geç likidite penceresi faiz oranlarında ise Bankalar Arası Para Piyasası’nda saat: 16:00-17:00 arasında uygulanan ve %14,5 olan Merkez Bankası borç verme faizinde yapılacak bir indirim etkisi ise çok daha sınırlı olacaktır. Özetle TCMB’den bu hafta piyasaların dinamiğini değiştirecek bir hamle beklemiyoruz. Buna karşın faizlerde son birkaç haftada yaşanan düşüşün ardından TCMB’den faiz indirimi gelmemesi faizlerde bir miktar yukarı yönlü tepkiye neden olabilir. Geçtiğimiz hafta %7,90 seviyesine kadar gerileyen aktif tahvilde faizler bu hafta %8,30 civarında dengelenebilir. TCMB beklendiğimiz gibi faizlerde bir indirime gitmeyecek olursa, bu karar İMKB tarafında bir miktar düzeltmeye neden olabilir.

Özetle…

Başta da değindiğimiz gibi bu hafta piyasaların yönünü ABD ve Türkiye olmak üzere iki ülkenin merkez bankaları belirleyecek. Her iki merkez bankasından çıkacak açıklamalarda bizim beklentimiz oldukça sınırlı. Bu nedenle açıklamalar sonrası olumlu hava bir süre dağılabilir. Fakat bizim beklentilerimizin aksine merkez bankaları radikal adımlar atacak olursa, oluşan yeni durum değerlendirilmeli ve ona göre yeni stratejiler oluşturulmalıdır.

NOT: Kişisel Web Sitem www.uzeyirdogan.com yayına girmiştir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir