Faiz İndirimleri İşe Yarar mı?

Avrupa Merkez Bankası, dün tarihinde ilk kez faizleri yüzde 1’in altına yüzde 0.75’e çekti. Aynı şekilde Çin’den de bir hamle geldi. Asıl dikkat çekici olan mevduat faizlerinin indirilmesiydi. Bugün kararla birlikte ECB nezdinde bankaların tuttukları mevduata faiz ödenmeyecek. Peki işe yarayacak mı bu önlemler?

ECB Başkanı Mario Draghi de bankaların pozisyonlarında çok fazla bir değişiklik beklemediğini itiraf ediyor! Mesele likidite ile çözülecek olsaydı, çoktan çözülmüş olur, bugünlere bile gelinmezdi. Ekonomiler artık ‘likidite tuzağına’ düşmüş durumda. Faizler inebildiği yerlere kadar inmiş ancak sistemde güven kaybolduğu için kimse para talep etmez hale gelmiş durumda

Dün 2 büyük merkez bankasından faiz indirimi geldi. Önce Çin’den borç verme faizini 31 baz puanlık indirimle yüzde 6’ya, 1 yıllık mevduat faizlerini de 25 baz puanlık indirimle yüzde 3’e indirildiği haberi geldi. Çin Merkez Bankası bir adım daha atarak kredilerin, mevduatlara oranı ile ilgili yüzde 75 sınırını kaldırmış. Böylelikle bankalar ellerindeki mevduatlardan daha fazla bile kredi verebilecek. Çin MB, zorunlu karşılıklarını da düşürmesi bekleniyordu, şimdilik bu indirim ertelenmişe benziyor!

Diğer indirim, ki bizi çok daha fazla ilgilendiriyor, Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) geldi! Geçtiğimiz hafta AB liderlerinin özellikle bankacılık kesiminin rehabilite edilmesi konusunda vardıkları mutabakat sonrasında top ECB’nin sahasındaydı. Onlar da gereğini yaparak yüzde 1 olan borç verme faizlerini 25 baz puan indirerek; yüzde 0.75’e çekti. Bu beklenen bir hamleydi. Asıl dikkat çekici olan mevduat faizlerinin indirilmesiydi. Bugün kararla birlikte ECB nezdinde bankaların tuttukları mevduata faiz ödenmeyecek! ECB yapmış olduğu iki parasal genişleme ihalesiyle; bankalara yüzde 1’den, 3 yıllık 1 trilyon euro kaynak sağlamıştı. Ancak bankalar bu paranın büyük kısmını yine ECB’de tutmaya devam ediyordu. Son bakiye 790 milyar euro seviyesindeydi ve artık bu bakiye faiz kazanamayacak!

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir