Dünya Bankası tarafından hazırlanan ”Küresel Ekonomik Beklentiler: Ä°stikrarsız Bir Dünyada Büyümeyi Yönetmek” Raporu’na göre, ülkelerin krizlerden korunabilmek adına aldıkları tedbirleri içeren ”makroekonomik tamponlar” tükendi ve bu durum, geliÅŸmekte olan ülkelerin kırılganlıklarını artırıyor.
Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler daha dengeli makroekonomik politikalara dönmeli, mali kapasitelerini yeniden oluşturmalı, kısa vadeli borç risklerini azaltmalı ve 2008/09 krizi sırasında daha esnek bir şekilde tepki vermelerine olanak tanıyan türdeki tamponları yeniden oluşturmalı.
Dünya Bankası tarafından hazırlanan ”Küresel Ekonomik Beklentiler: Ä°stikrarsız Bir Dünyada Büyümeyi Yönetmek” Raporu’ndan derlediÄŸi bilgilere göre, Avro Bölgesi’ndeki ekonomik sıkıntılar ve bu sıkıntıların doÄŸurduÄŸu endiÅŸelerin yeniden ateÅŸlenmesi, dünyanın dört bir yanındaki finansal piyasalarda gerginliklere yol açtı.
Bu gerginliklerin de ülkelerin büyümeleriyle ilgili ciddi soru iÅŸaretlerine neden olduÄŸu vurgulanan rapora göre, Avro Bölgesi’nde piyasaların yeniden gerilmesi, 2008/09 krizinden sonraki etkilerin henüz tamamen ortadan kaybolmadığını hatırlatıyor.
GeliÅŸmekte olan ülkelerdeki borç düzeyleri daha düşük olmasına raÄŸmen, Ãœrdün, Hindistan ve Pakistan gibi bazı ülkelerin 2020 yılına kadar borçlarını gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yüzde 40’ı düzeyine düşürebilmeleri için yapısal mali açıklarını azaltmaları gerektiÄŸi vurgulanırken, bankacılık sektörü kaldıraç oranının azaltılmasının, büyümeyi ve geliÅŸmekte olan ülkelere sermaye akışlarını sınırladığına da dikkat çekildi.
Haberin devamı için TIKLAYINIZ.