Büyüme ve Enflasyon

Yılın ilk çeyreÄŸine iliÅŸkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri açıklandı. BeklendiÄŸi gibi büyüme oranındaki düşüş sürdü. 2011’in ilk çeyreÄŸinde, bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla yüzde 11.9 oranında büyüyen ekonomimiz, sonraki her çeyrekte daha düşük bir oranda büyümüştü. Hafta başında açıklanan verilere göre ise 2012’nin ilk çeyreÄŸinde yüzde 3.2 oranında büyüdük. Büyümeye esas katkı net dış talepten geldi. İç talebin büyümeye katkısı bir puanın altında iken, net dış talebin katkısı 4.6 puan oldu. Stok birikimi ise büyümeyi düşürücü yönde çalıştı.

GSYH verilerinden önce açıklanan ve daha güncel olan kredi, ithalat, ihracat, güven endeksleri ve öncü göstergeler gibi veriler iç talebin artış hızında önemli bir düşüş olacağını ima ediyorlardı. Gerçekten de GSYH yüzde 3.2 oranında artarken, iç talepteki artış sadece yüzde 0.9 düzeyinde kaldı. Oysa aynı oran bir yıl önce yüzde 16.1 düzeyindeydi. Bu çerçevede iç talepte beklentilerimizle uyumlu olarak keskin bir düşüş gerçekleşti (Grafik 1).

İç talepteki bu geliÅŸme ithalatımıza da yansıdı. Öte yandan ihracat performansımız iç talepteki azalışı önemli ölçüde telafi etti. Ä°lk çeyrekte bir yıl öncesinin aynı dönemine göre mal ve hizmet ihracatımız yüzde 13.2 oranında yükseldi. 1999 yılından bu yana bundan daha yüksek artış oranı sayısı çok sınırlı. 2007’den bu yana ise sadece 2007 başındaki artış bu düzeyde. Böylelikle mal ve hizmet ihracatımız ile mal ve hizmet ithalatımız arasındaki fark olarak tanımlanan net dış talebin büyümeye katkısı yukarıda belirttiÄŸim gibi oldukça yüksek oldu. Bu nedenle GSYH artışı beklenenin ötesinde gerçekleÅŸti (Grafik 2).

Bugüne kadar yayınlanan veriler ikinci çeyrekteki ekonomik faaliyet düzeyinin ilk çeyrektekinden çok farklı olmamış olabileceÄŸini ima ediyorlar. Bu veriler, olsa olsa ikinci çeyreÄŸin son ayında, yılın ilk beÅŸ ayındaki yatay seyrin sona ermiÅŸ olabileceÄŸine iÅŸaret ediyorlardı. Bu durumda ikinci çeyrekteki büyüme de en az birinci çeyrekteki kadar olacak. Avrupa nedeniyle küresel finansal piyasalar karışmazsa zaten yılın ikinci yarısında ekonominin toparlanma sürecine girmesi bekleniyordu. Dolayısıyla, 2012 büyüme oranının Orta Vadeli Program’daki yüzde 4 tahminine yaklaÅŸması hatta onu geçmesi ihtimali artıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir