Uluslararası piyasalar, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için parsal genişlemeye gideceği beklentilerinden olumlu etkileniyor. Avrupa hisse senetleri iki ayın zirvesine tırmanırken, Asya hisseleri de değer kazandı. Emtia grubu yükseldi ve güvenli liman niteliğindeki yen gevşedi.
Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:10’da yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1’in altında bir düşüş gösterdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9’luk bir çıkış gerçekleÅŸtirdi. Barclays Plc, Robert Diamond’ın CEO’luktan istifa etmesinin ardından yüzde 1.5 yükselirken, bankanın tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeti (CDS’ler) yüzde 2.9 yükseldi. Japon yeni, 16 önemli para biriminin tümü karşısında deÄŸer kaybetti. Mısır yükseliÅŸini üçüncü güne taşıdı.
Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB), Bloomberg News’un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bölgedeki krizi durdurmak için bu haftaki toplantıda faizleri düşürmesi beklenirken, Çin’de devlete
ait gazetede, bankalara uygulanan zorunlu karşılıklarda indirime gitmek için zamanın olgunlaÅŸtığı kaydedildi. BNP Paribas SA’ya göre, ABD’de istihdam figürlerindeki düşüş, Fed’i bu hafta yeni teÅŸviklere gitmeye yöneltebilir. Öte yandan, bugün açıklanacak olan ABD fabrika sipariÅŸleri verisinin, Mayıs ayında yüzde 0.1 artması bekleniyor. Bu veri Nisan ayında yüzde 0.6 düşmüştü.
Seul’de ING Investment Management Korea Ltd. hisse senetleri için ÅŸef yatırım yetkilisi Chung Yun, “Hayalkırıklığı yaratan veriler, ilave teÅŸviklerin geleceÄŸi beklentilerini güçlendiriyor” dedi ve “Yatırımcıların dikkatleri, en azından ÅŸimdilik, Avrupa borç sorunlarından uzaklaÅŸmış görünüyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
BloombergHT