Haziran ayının ikinci yarısı küresel piyasalar için tam bir sırat köprüsü özelliği taşıyordu. ispanya sorunu zaten gündeme girmişken, 17 Haziran’daki Yunanistan seçimleri, ardından G-20 toplantısı, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz kararı ve nihayet AB Liderler Zirvesi de üst üste geldi.
■ Bunlar içinde sadece G-20 toplantısının piyasalar üzerinde net bir etkisi görülmedi.
■ FED’in 267 milyar dolarlık kısa vadeli kâğıtları yerine uzun vadelilerle değiştirme kararı yarım gönül alma gibi oldu.
■ Ama Yunanistan seçimleri ve AB Liderler Zirvesi tam bir piyasa dostu sonuçlar verdi.
İKİNCİ YARIYA İYİ BAŞLAMA: Zaten küresel piyasalar üçüncü ayını dolduran kötü gidişi ya küresel krizin ikinci dibine kadar devam ettirecekti, ya da yeni bir coşku yaşayacaktı. En önemli iki gelişmenin pozitif yönde çıkmasıyla piyasaların yol ayrımı yeni bir coşku yaşamak yönünde oldu. 18 Haziran’la başlayan bu ayrım son olarak liderler zirvesiyle iyice belirginleşti. Küresel piyasalar yılın ikinci yarısına iyi bir başlangıç yapma fırsatı yakaladı.
ZİRVEDEN NE ÇIKTI: AB Liderler Zirvesi’nin finansal piyasaları en çok etkileyen sonuçlarından biri, 130 milyar Euro’luk Büyüme Paketi üzerinde anlaşılmasıydı. Bunun 10 milyarı Avrupa Yatırım Bankası’nın sermaye artışı olacak. 10 milyarlık sermaye artışı 60 milyar Euro’luk yatırım kredisi verilmesi sonucunu doğuracak. Doğrudan kredi arzı yaratan somut bir adım. Büyümeyi destekler. Geriye kalan paranın ise italya ve ispanya’nın tahvillerinin alınmasında kullanılacağı tahmin ediliyor. Bu da piyasa için en çok istenen durum. Nitekim kararla birlikte İspanya ve İtalya faizlerinin sert biçimde gerilemesi bunu doğrular nitelikte.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.