Hortumun Bağlanacağı Yer Belli

Euro’yu kurtarma planları içinde iki öneri oldukça fazla taraftar topladı. Birincisi ortak bir “Avrupa Bonosu” çıkarmaktı. Ä°kincisi de, Avrupa BirliÄŸi (AB) içinde bankaların birliÄŸini oluÅŸturmaktı. Aslında, iki öneri de teknik olarak Euro Krizi’nin kısa dönemdeki çözümüne yönelik en gerçekçi yaklaşım.
“Avrupa Bonosu” Euro içindeki ülkelerin kendi riskleri yerine Euro kullanan ülkelerin ortak riski ile borçlanmalarına olanak verecek. Ä°spanya riskli görüldüğünden on yıl vadeli bonosu yüzde 7’ye yakın getiri getireceÄŸine, ortak riskle çıkan Avrupa Bonosu’nun aynı vadedeki faizi belki yüzde 3 olacak. Ä°spanya faizlerin yüksekliÄŸi nedeniyle kamu finansmanın bozulması önlenmiÅŸ olacak. Daha da önemlisi, ÅŸimdi borçlanmakta zorlanan Ä°spanya ve diÄŸerleri çok daha rahat borçlanabilme olanağına kavuÅŸacaklar.
Bankaların birliÄŸi fikri de benzer bir amacı güdüyor. Sorunlu ülkelerde ekonomik birimlerin bankacılık sektörüne güveni her geçen gün azalıyor. Bankalardan mevduat çıkışı yaÅŸanıyor. Euro içinde mevduat sorunlu ülkelerden baÅŸta Almanya olmak üzere ÅŸimdilik sorunsuz olan ülkelere kayıyor. Sermaye çıkışı krizi derinleÅŸtiriyor. Bankaların birliÄŸi kurulabilse, AB içindeki tüm bankalar tek elden gözetim ve denetime tabi tutulacak. Mevduat sigortası tek elden yönetilecek. Bankalara sermaye gerektiÄŸinde, bankalara tek elden sermaye katkısı yapılabilecek. Kısacası, her bankanın riski, bulundukları ülkenin riski ile deÄŸerlendirileceÄŸine, tüm AB’nin riski olarak deÄŸerlendirilecek.

DOĞRU AMA GERÇEKÇİ DEĞİL
Euro içinde bazı ülkelerin riski o denli arttı ki, riskin ülke bazında olması yerine tüm AB ya da Euro Bölgesi geneline yaygınlaÅŸtırılması kısa dönemde doÄŸru bir çözümmüş gibi görünüyor. Çözümün tek bir sorunu var. Riskler AB geneline yaygınlaÅŸtırıldığında, faturayı kim ödeyecek? Bir baÅŸka ÅŸekilde sorarsak, AB’nin kefili kim? Bu sorunun yanıtı hiç kuÅŸkusuz Almanya. Çözüm, bütün sorunlu ülkelerin beslenme hortumunu Almanya’ya baÄŸlamasını içeriyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir