Elektrik Dağıtım İhaleleri Yenilenirken

Daha önce ihaleye çıkılan fakat sonuçlanmalarına karşın kazananların devir iÅŸlemleri ÅŸartlarını yerine getirmediÄŸi 8 bölgedeki elektrik dağıtım ihalelerinin Sonbahar’da yenilenebileceÄŸi ÖİB Ahmet Aksu tarafından açıklanıyor. Bu yenilenme öncesinde, eski ihalelerde yaÅŸanan sorunlara baÄŸlı olarak ihale yönteminde deÄŸiÅŸmeler yapılabileceÄŸinin de altı çiziliyor.

Biri eski verilmiÅŸ olan 20 elektrik dağıtım ihalesinden 2008-2011 yıllarında yapılan 19’undan 11’i sonuçlanırken, 8 büyük dağıtım ihalesi sonuçlanmayıp, alanların teminatlarını yakmaları sonucunda elde kalınca, ÅŸimdi özelleÅŸtirme idaresi yeni bir yöntemle Sonbaharda yeniden ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Eski dönemde fiyat odaklı olan ihalelerin sonuçlanamamasında hem EPDK’nn verdiÄŸi kayıp kaçak oranlarının gerçeÄŸi yansıtmaması, hem de firmaların fiyat odaklı ihalede iyi fizibilite ve hesaplama yapmadan artırıma girerek fiyat artırmaları olumsuz sonuçlara ve iptallere sebep oldu. Bazı ihaleleri kazanan firmaların ortaklık sonunu yaÅŸamazsı da buna eklenince 8 büyük dağıtım ihalesi sonuçlanamadı. O nedenle yeni yöntem arayışla Sonbahar’da yenilenmeleri bekleniyor.

Toplam 16-17 milyar dolarlık 20 elektrik dağıtım ihalesinden 8 bölgede ihalelere talip olan şirketler 10 milyar 419 milyon dolarlık tekliflerle ihalelere kazanmalarına karşın, devir sözleşmesine imza atmadılar. Bunun sonucunda sözleşme aşamasında 328 milyon doları bulan teminatları yanan firmalardan bir bölümü dava açarak kendilerine verilen kayıp kaçak oranlarının gerçeği yansıtmadığı için devir sözleşmesine imza atmadıklarını, bu nedenle teminatlarının geri ödenmesini istiyorlar.

Türkiye’de kamu ihalelerinde özelleÅŸtirmelerde sorunlar yaÅŸanması, sonuçlanamaması yeni bir yaklaşım gerektiriyor. Hem kamunun, hem ihaleye giren özel sektör kuruluÅŸlarının zihni modellerini deÄŸiÅŸtirmeleri gerekiyor.

Kamu ihalelerinin yarışmaya katılanların en iyi anlayabileceÄŸi, ÅŸeffaf olarak, açık bırakmadan hazırlamaları gerekir. Bunu yaparken sadece “kamunun en yüksek geliri elde etmesi” düşünülmemeli, kamudan özelleÅŸtirme ile devralan firmaların sürdürülebilir sonuç alabilmesi de öncelikle düşünülmelidir. Özel sektör ise kamudan ihale alma konusunda çok iyi bir fizibilite çalışması yapması gerekir. Amaçları sadece ihaleyi kazanmak deÄŸil, devraldıktan sonra iÅŸi sürdürebilmek, hatta yatırımlar yaparak büyütmek olmalıdır. Fizibilitelerinde ihale dönemi kadar, ihalenin kazanılması sonrası iÅŸin sürdürülmesi de hesaplama içinde yer almalıdır.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir