Bu haftanın son işgününde mayıs ayına ait dış ticaret verileri yayınlanacak. Yeni haftanın ilk işgününde ise ilk çeyreğe ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla verilerini öğreneceğiz. Temmuz ayının ortasına doğru da mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları açıklanacak. Bu ayın başındaki ilk yazımda enerji dışı ithalat verileri ile GSYH arasındaki yakın ilişkiye değinmiştim. Bu çerçevede, mayıs ayı dış ticaret verileri ikinci çeyreğe ilişkin büyüme oranımız açısından önemli bir ipucu verecek.
Bu ipucu, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin artık sonuna gelmekte olup olmadığımızı daha sağlıklı değerlendirmemize yardımcı olacak. Zira bir süredir kredilerin artış hızında yukarıya doğru bir eğilim gözlenmekte. Bu gelişmenin etkisiyle, ikinci çeyreğin sonuna doğru ekonomimizde çarklar biraz daha hızlı dönme sürecine girmişse, üçüncü çeyrek içinde cari işlemlerdeki iyileşmenin de sonuna gelebiliriz.
Dolayısıyla, son aylarda bir yandan Avrupa’da olan bitene odaklanırken diÄŸer yandan da ‘kredi-büyüme-ithalat gereksinimi-cari açık’, ‘dış talep-ihracat-cari açık’ ve ‘dış talep-ihracat-büyüme-ithalat gereksinimi-cari açık’ iliÅŸkilerine yoÄŸunlaşıyoruz. Ayrıca, ortaya çıkan cari açığın finansman biçimine bakıp kırılganlığın artıp artmadığı ile ilgileniyoruz. Bunun yarattığı risklerin de Avrupa’daki durum çerçevesinde ne kadar deÄŸiÅŸtiÄŸini deÄŸerlendiriyoruz.
Bir süredir cari işlemler açığımız azalıyor. Öte yandan kısa vadeli finansmanın payı hala yüksek olsa da bu payda düşüş var. Bunlar olumlu gelişmeler. Ne var ki cari işlemler açığımızdaki iyileşme temel olarak ithalatımızın önce artış hızın azalmasından sonra da kendisinin düşmesinden kaynaklanıyor. Bunun arkasında ise büyüme oranımızın önemli ölçüde düşmesi, yani ekonomideki çarkların oldukça yavaş dönmesi yatıyor. Bir diğer önemli unsur ise son zamanlarda petrol fiyatlarının ve bazı emtia fiyatlarının düşmesi. Bu gelişmeleri son haftalardaki yazılarımda değerlendirdim. Mayıs ayı verileri açıklanmadan önce ihracata ilişkin birkaç noktaya dikkat çekmekte yarar var.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.